Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Putin a lansat un avertisment fără precedent. Arma letală pe care o va folosi în Ucraina „dacă este necesar”

Muniția cu dispersie livrată Ucrainei de către Occident a stârnit îngrijorarea președintelui rus Vladimir Putin, dar a spus că armata sa va folosi la rându-i această armă, dacă va fi necesar.

Deși Rusia a avertizat că furnizarea de muniţie cu dispersie către Ucraina o consideră drept un nou pas spre un război mondial, Occidentul a trimis, totuși, această armă controversată pe frontul ucrainean, deși este interzisă în peste 100 de țări.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat, duminică, că Moscova consideră că membrii comunității internaționale ar trebui să trateze furnizarea și utilizarea bombelor cu dispersie în Ucraina ca pe o crimă.

Într-un interviu acordat canalului Russia-1, Putin s-a referit la declarațiile anterioare ale oficialilor americani care au calificat drept crimă utilizarea munițiilor cu dispersie și a mai avertizat țara că Rusia își rezervă dreptul de a răspunde cu utilizarea munițiilor cu dispersie dacă Ucraina le folosește.

Putin a recunoscut că Rusia deține o rezervă amplă de diferite tipuri de muniții cu dispersie, dar a precizat că trupele națiunii nu au folosit aceste arme în Ucraina până în prezent, în ciuda lipsurilor anterioare, potrivit Baha.

Citește și
Donald Trump
Trump crede că livrarea de muniţii cu dispersie Ucrainei este calea către un Al Treilea Război Mondial

''Vreau să spun că Rusia are suficiente rezerve de diferite tipuri de bombe cu dispersie. Rusia nu doreşte să folosească muniţii scoase în afara legii la nivel internaţional. Dar, bineînţeles, dacă acestea sunt folosite împotriva noastră, ne rezervăm dreptul de a lua măsuri reciproce'', a declarat Putin.

''Până acum, nu le-am folosit, nu a fost nevoie, chiar dacă la un moment dat am avut o binecunoscută lipsă de muniţie", a continuat preşedintele rus.

Șoigu: „Vom fi forțați să le folosim”

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat marţi că Moscova va fi forţată să folosească arme „similare”, dacă Statele Unite vor furniza Ucrainei bombe cu dispersie, relatează Reuters, citând agenţiile de presă ruse.

Şoigu a spus că Rusia deţine muniţii cu dispersie, dar până acum s-a abţinut să le folosească în campania sa militară.

„În cazul în care Statele Unite furnizează muniţii cu dispersie Ucrainei, forţele armate ruse vor fi forţate să folosească arme similare împotriva forţelor armate ale Ucrainei ca răspuns”, a declarat Şoigu marţi. „Trebuie remarcat că Rusia are în serviciu muniţii cu dispersie, pentru toate ocaziile. Sunt mult mai eficiente decât cele americane”, a spus el.

Şoigu a adăugat că armata rusă ia măsuri pentru a-şi proteja trupele de astfel de arme, potrivit News.ro.

SUA au anunţat săptămâna trecută că vor furniza Ucrainei muniţii cu dispersie - dispozitive explozive care de obicei eliberează un număr mare de bombe mai mici pe o zonă întinsă. Sunt interzise de peste 100 de ţări, inclusiv Marea Britanie şi Japonia, dar Rusia, SUA şi Ucraina nu sunt semnatare ale Convenţiei de la Oslo.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult