Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Zelenski: Fiecare decizie a aliaților occidentali privind sprijinul militar pentru Ucraina este luată cu un an întârziere

Aliații occidentali întârzie prea mult să decidă cu privire la sprijinul militar pentru Ucraina, a declarat președintele Vladimir Zelenski într-un interviu pentru Reuters.

„Fiecare decizie pe care o luăm mai întâi, apoi împreună [cu partenerii noștri], are aproximativ un an întârziere”, a spus președintele Ucrainei.

Zelenski a descris furnizarea de asistență militară - în special sisteme de apărare aeriană, cum ar fi sistemele Patriot - ca „un mare pas înainte, dar înainte de acela doi pași înapoi”.

El a menționat că, dacă Ucraina ar fi primit Patriot-ul mai devreme, ar fi putut preveni multe atacuri ale Rusiei asupra instalațiilor energetice și de infrastructură.

Liderul ucrainean consideră că aliații ar putea, printre altele, să ajute Ucraina doborând rachete rusești peste teritoriile ucrainene.

”Rușii operează 300 de avioane pe teritoriul ucrainean. Avem nevoie de cel puțin 120-130 de avioane pentru a contracara pe cer. Nu le poți oferi acum?”.

„Să revenim la avioanele pe care le aveți pe teritoriul țărilor vecine NATO: ridicați-le <...>, doborâți ținte, protejați civilii. <…> Când rachetele zboară, avioanele poloneze decolează, dar nu doboară rachetele rusești. Pot face asta? Sunt sigur că da. Este considerat un atac al țărilor NATO, implicare [într-un război]? Nu”, a mai menționat Zelenski.

Zelenski a spus că Ucraina nu a folosit niciodată arme occidentale pentru a ataca teritoriul Rusiei, deoarece aliații săi i se opun.

„Nu avem consimțământul pentru asta. Nu putem pune în pericol întregul volum de arme [provizionare]”, a adăugat el.

Cu toate acestea, Kievul, potrivit președintelui ucrainean, negociază cu partenerii cu privire la utilizarea armelor lor pentru a ataca echipamentele militare rusești pe teritoriul rus, dar până acum aceste discuții nu au progresat.

Comentând ofensiva rusă în regiunea Harkov, președintele Ucrainei a spus că astăzi situația este sub control, dar în urmă cu o săptămână „a fost mai dificil”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult