Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Viktor Orbán, la summitul UE din Bruxelles: „Ucraina trebuie să fie ajutată, dar nu vrem să distrugem Ungaria”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Liderii europeni s-au reunit la Bruxelles pentru ultimul summit din acest an. Întâlnirea de două zile are subiecte spinoase: extinderea Uniunii Europene cu Ucraina și Moldova, ajutorul financiar pentru Ucraina şi bugetul blocului comunitar.

Summitul ar putea fi scena unei confruntări deschise între premierul Ungariei și restul participanților. Vicktor Orban a anunțat că vrea să blocheze prin veto cele două decizii majore privind Ucraina, care nu pot fi aprobate decât prin unanimitate.

Înainte de a merge la Bruxelles, premierul Ungariei le-a spus aleșilor de la Budapesta că lansarea negocierilor pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană nu este în interesul comunității europene.

Viktor Orbán, premierul Ungariei: „Ucraina trebuie să fie ajutată, dar nu vrem să distrugem Ungaria în acest proces. Vă spun, Ungaria este sub presiune, dar nu trebuie să cedeze în a fi vocea europeană a bunului simț.”

Iar la sosire, joi dimineață, nu își schimbase părerea.

Citește și
atac drone izmail
Rusia a tras către Ucraina un ”baraj de drone și rachete”. Infrastructura portuară din regiunea Dunării – vizată direct

Viktor Orban, premierul Ungariei: „Potrivit evaluării Comisiei, trei din cele șapte precondiții stabilite pentru deschiderea negocierilor de aderare nu au fost îndeplinite, așa că nu avem motive să negociem acum aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană.”

Orban a transmis inițial că Ungaria se opune și deblocării de noi ajutoare pentru Kiev. În această privință, Viktor Orban a mai nuanțat lucrurile.

Viktor Orban, premierul Ungariei: „Banii pentru Ucraina, pe termen scurt, sunt deja incluși în actualul exercițiu bugetar. Dacă vrem să furnizăm Kievului bani mai mulți, pe termen mai lung, trebuie să acționăm în afara bugetului. Și susținem acest lucru.”

A contat poate și faptul că Bruxelles-ul a anunțat ieri că deblochează fonduri de coeziune în valoare de 10,2 miliarde de euro pentru Budapesta.

Executivul comunitar a îngheţat anul trecut peste 20 de miliarde de euro din banii destinați Ungariei, pe care a acuzat-o că încalcă statul de drept. O modificare adusă codului penal din Ungaria, zilele trecute, ar fi înduplecat Comisia.

Ursula von der Leyen a transmis, din plenul Parlamentului European, că Ucraina va fi sprijinită cât va fi nevoie.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene: „Trebuie să îi dăm Ucrainei cele necesare pentru a fi puternică azi, ca să fie puternică și mâine, la masa tratativelor, când va negocia o pace de durată pentru Ucraina.”

Consiliul trebuie să decidă, de asemenea, dacă deschide negocieri de aderare cu țări precum Republica Moldova, Serbia, Muntenegru sau Georgia.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult