Modifica setarile cookie
Toate categoriile

VIDEO. Imagini cu dezastrul produs de secetă în Halkidiki și alte zone din Grecia: ”Nu a mai plouat de doi ani”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Nordul Greciei se confruntă cu o criză majoră a apei, din cauza secetei prelungite, care, la rândul său, este accentuată de valurile de căldură succesive și de lipsa precipitațiilor din ultimii ani.  

Până de curând, lacul Picrolimni din nordul Greciei era o destinație populară pentru băile de nămol, dar, din această vară, a devenit un bazin de pământ crăpat.

"Nu a mai plouat de doi ani, așa că lacul a secat complet", a declarat președintele municipal local Costas Partsis pentru Associated Press.

"Înainte avea multă apă. Oamenii veneau să înoate", a adăugat Partsis.

Cu șase săptămâni înainte de recoltare, nu mai există apă în sol pentru plantația de măslini a fermierului Dimitris Papadakis din nordul Greciei, așa că el începe o nouă rutină matinală. Alături de fiul său adolescent, folosește un camion pentru a aduce apă din zonele din apropiere. Cu ajutorul unui mic generator, el conectează vehiculul la tuburile de irigare, pentru a salva ce a mai rămas din cultura sa însetată.

Citește și
Vourvourou plaje
Plajele din Vourvourou, printre cele mai spectaculoase din Grecia. Ce să nu ratezi când ajungi în Halkidiki

Papadakis, care conduce o cooperativă agricolă într-un sat din Halkidiki, o peninsulă din nordul Greciei, populară printre turiști, se plânge că trebuie să aducă apă cu o cisternă, pentru a-și uda culturile.

În această vară, sudul Europei a fost lovit de valuri de căldură succesive, ceea ce a făcut ca pe hartă să apară pete mai mari de secetă în întreaga regiune. În Grecia, asta a dus la penurii de apă, lacuri secate și chiar la moartea cailor sălbatici.

Apele subterane de sub cei 270 de măslini ai lui Papadakis se diminuează și devin salmastre, seceta urmând să reducă la jumătate producția așteptată. Țărmul lacului Doirani, care se află la granița de nord a Greciei cu Macedonia de Nord, s-a retras cu 300 de metri în ultimii ani.

Oficialii locali pledează pentru lucrări publice care să restabilească rezerva de apă a râului, preluând apelurile experților care susțin că sunt necesare schimbări majore în gestionarea apei pentru a atenua efectele dăunătoare ale schimbărilor climatice.

"În primul rând, dorim conservarea și utilizarea eficientă a apei, evitând risipa în rețelele de transfer și în alte locuri", a declarat Konstantinos S. Voudouris, profesor de hidrogeologie la Universitatea din Salonic. "În al doilea rând, trebuie să stocăm apa în baraje mici, rezervoare și rezervoare de apă. În al treilea rând, trebuie să reutilizăm apele reziduale tratate prin stații de tratare biologică."

Voudouris susține că rețelele de apă învechite pierd prea multă apă și că îmbunătățirea infrastructurii trebuie să se concentreze pe colectarea și stocarea apei de ploaie în timpul sezonului umed, precum și pe reutilizarea apelor reziduale tratate pentru agricultură.

Haroula Psaropoulou, care deține o casă în satul de pe malul mării Nea Potidea, spune că este greu să facă față frecventelor întreruperi de apă în gospodărie, care pot dura până la cinci zile în timpul căldurii toride.

"Îmi spăl vasele și apoi folosesc apa din curte. Fac duș într-un lighean și torn apa în curte, pentru că altfel totul s-ar usca", a declarat Psaropoulou, în vârstă de 60 de ani.

"Încerc să economisesc apă ori de câte ori pot și, atunci când a fost necesar, am folosit chiar și o căruță pentru a transporta apă din mare pentru toaletă", a adăugat ea.

Potrivit Serviciului de gestionare a situațiilor de urgență al Uniunii Europene, în prezent există condiții de secetă acută în jurul Mării Negre, care se extind spre vest și în nordul Greciei

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult