Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ursula von der Leyen a pierdut procesul privind transparența contractelor de achiziție a vaccinurilor împotriva COVID-19

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis, miercuri, că Executivul european nu a oferit „un acces suficient de larg” la contractele privind vaccinul COVID-19, constatând nereguli în justificarea sa pentru redactarea unor părți ale documentelor.

Hotărârea mult așteptată vine cu doar o zi înainte de un vot decisiv pentru Ursula von der Leyen, care trebuie să obțină joi sprijinul a 361 de deputați europeni pentru a fi reconfirmată în fruntea Comisiei Europene, scrie Politico.

Cazul a fost prezentat de un grup de deputați europeni din partea Verzilor, care au depus cereri pentru a avea acces la contractele de vaccinare și la anumite documente conexe pentru a înțelege acordul dintre Comisie și producătorii de vaccinuri COVID-19 în 2021.

Comisia a fost de acord să ofere doar acces parțial la anumite contracte, argumentând că unele secțiuni au fost redactate pentru a proteja interesele comerciale sau pentru chestiuni de confidențialitate.

Din cauza refuzului, deputații europeni au acționat apoi Comisia în instanță.

Citește și
Ursula von der Leyen
Acord pentru funcţii în UE: Liderii o nominalizează pe Ursula von der Leyen pentru un al doilea mandat

Miercuri, cea mai înaltă instanță administrativă a Uniunii Europene a hotărât că decizia Comisiei de a redacta secțiuni ale acordurilor conține „nereguli”.

Aceasta a constatat că instituția condusă de Ursula von der Leyen „nu a demonstrat că un acces mai larg la aceste clauze ar submina, de fapt, interesele comerciale ale companiilor respective”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult