Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Un român a furat tablouri de la un renumit pictor austriac, la care era grădinar. Cum l-a dat de gol fosta soție

Your browser doesn't support HTML5 video.

Un român este suspectat că ar fi furat tablouri de peste 400.000 de euro din casa unui renumit pictor austriac. Românul i-a fost grădinar în jur de 8 ani.  

Totul a ieșit la iveală atunci când compatriotul nostru a divorțat, iar fosta soție, care îi fusese complice, a vrut să vândă o parte dintre lucrări.

Prin intermediari, unele au ajuns la o licitație în Austria și așa s-a aflat adevărul. La solicitarea autorităților de la Viena, polițiștii români au făcut mai multe percheziții și au găsit 9 tablouri.

Ambii soți au declarat însă că le-au fost dăruite de artistul care a murit anul trecut.

Românul în vârstă de 49 de ani a lucrat pentru familia artistului Hermann Nitsch între 2002 și 2010, potrivit presei din Austria. Avea grijă de grădină, dar făcea și alte munci necalificate și avea acces în locuința pictorului. Ar fi profitat de încrederea lui Hermann Nitsch și ar fi luat mai multe lucrări pe care le-a adus în România, în Caraș-Severin și Timiș.

Citește și
karl nehammer
Un europarlamentar român cere Comisiei Europene să blocheze banii Austriei din PNRR, din cauza unor ”suspiciuni de corupție”

Johannes Weichhart, ziarul KURIER: ”Angajatul care poate le-a furat a spus că el a primit tablourile cadou de la Hermann Nitsch, dar poliția a spus că nu este adevărat, pentru că soția lui Hermann Nitsch, care a murit anul trecut, a spus că el nu le-a dat muncitorului casnic și că el le-a furat”.

Polițiștii au aflat de furt după ce femeia s-a grăbit să vândă din tablouri, după divorț

Delia Bîrla: ”În 2020, bărbatul a divorțat de soția sa, iar unele tablouri i-au revenit ei. La scurt timp, femeia a vândut unele dintre lucrări unui sârb de 60 de ani care locuiește în România. Acesta a cerut la rândul său ajutor unui cunoscut, un alt român de 59 de ani care locuiește în Germania, pentru a vinde tablourile. Acesta din urmă a scos la licitație două tablouri în Austria, iar altele două au fost sechestrate de poliție înainte de a începe licitația”.

Cel care a scos la licitație tablourile a declarat că mama lui este proprietara de drept a lucrărilor și că două dintre ele ar fi fost cumpărate de ea dintr-o „colecție privată din Germania”. Au fost licitate în iunie 2021 pentru 15.000, respectiv, 19.000 de euro, însă banii n-au mai ajuns la români.

Conform presei din Austria, ancheta ar fi pornit de la casa de licitații, iar la finalul anului trecut au fost făcute percheziții domiciliare în Germania și România.

Subcomisar Alina Boieru, purtător de cuvânt IPJ Caraș Severin: ”În urma perchezițiilor, derulate în colaborare cu reprezentanți ai Poliției din Austria și ai Ambasadei Republicii Austria în România, au fost indisponibilizate 9 tablouri, ce au fost estimate la peste 320.000 de euro”.

Alte trei tablouri, evaluate la 164.000 de euro, nu au fost descoperite deocamdată. Fostul grădinar și fosta lui soție riscă să ajungă la închisoare.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult