Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Un grup de elită de mercenari ruși a încercat, din nou, să-l ucidă pe Zelenski

Un grup de elită de mercenari ruși a intrat în Ucraina pentru a încerca, din nou, să-l asasineze pe președintele Volodimir Zelenski, precum și pe cel care este acum mâna dreaptă a lui, a avertizat recent armata Ucrainei.  

„Un alt grup de militanți în legătură cu legături la Evgheni Prigojin, un propagandist rus apropiat de Putin și proprietar [al grupării Wagner], a început să sosească astăzi în Ucraina”, a scris Ministerul Apărării al Ucrainei pe Twitter, potrivit New York Post.

„Sarcina principală a criminalilor este să elimine conducerea militară și politică de vârf a Ucrainei”, afirmă ocicialii ucraineni.

Zelenski, în vârstă de 44 de ani, a susținut întotdeauna că este ținta numărul unu a Rusiei – iar familia sa a doua – și că ar fi supraviețuit până acum mai multor tentative de asasinat, a declarat unul dintre consilierii săi principali la începutul acestei luni.

Unele tentative de asasinat au conexiuni cu Wagner, grupul paramilitar privat susținut de Kremlin, acuzat de unele dintre cele mai grave atrocități din lume și care este condus de un oligarh cunoscut drept „bucătarul lui Putin”.

Citește și
ucraina 23 martie
Război în Ucraina. Sinteza evenimentelor, 23 martie. „La fiecare 15-20 de minute se aruncă cu bombe asupra Mariupolului”

Pe lângă faptul că îl țintesc pe președinte, mercenarii îl vizează și pe consilierul șef al lui Zelenski, Andrei Ermak, precum și pe prim-ministrul Denis Șmial, potrivit Fox News, care citează un avertisment lansat de principalul consiliu de directori de informații al departamentului de apărare al Ucrainei.

„Putin a ordonat personal un alt atac... Toate încercările anterioare s-au încheiat cu eșecul și eliminarea teroriștilor. Organizarea asasinatelor persoanelor importante ale statului nostru face parte din strategia ocupanților. Planurile Kremlinului sunt bine cunoscute de armata ucraineană, serviciile speciale și agențiile de aplicare a legii”, se arată în mesajul citat de Fox și preluat de New York Post.

„Suntem pregătiți să respingem agresorul atât în ​​față, cât și în spate. Niciun atac terorist nu va reuși.”

Cu aproximativ 6.000 de membri, Grupul Wagner - cunoscut și sub numele de Liga - a apărut pentru prima dată în timpul conflictelor anterioare cu Ucraina în 2014.

Mai târziu, gruparea a fost implicată în cazuri de violuri și jafuri pe scară largă ale civililor din Republica Centrafricană, precum și în mutilarea și decapitarea unui dezertor al armatei siriene în 2017.

Deși pretinde a fi un grup de mercenari privat, „s-a transformat atât de mult de-a lungul timpului, încât în ​​acest moment ar putea fi doar un nume pentru o activitate de stat rusească”, a declarat Kimberly Marten de la Universitatea Columbia Congresului.

Folosind o grupare presupus privată, „statul rus poate să ofere o negare plauzibilă pentru acțiunile sprijinite de stat”, spune Marten.

Prigozhin – care este căutat și de FBI – a negat în repetate rânduri orice legătură.

În ciuda amenințărilor clare la adresa vieții sale, Zelenski a rămas sfidător în capitală, Kiev, postând chiar și un videoclip care îl arată în birourile sale guvernamentale, ușor de găsit.

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult