Zelenski: ”Ucraina este pe punctul de a supraviețui războiului cu Rusia”. Aproape 120 de copii uciși: ”Omoară pe toată lumea”

×
Codul embed a fost copiat

”Ucraina este pe punctul de a supraviețui războiului cu Rusia”, le-a spus președintele Volodimir Zelenski parlamentarilor italieni. În mesajul său, prin legătură video, a avertizat însă că forțele invadatoare vor să intre în Europa.  

Potrivit autorităților ucrainene, cel puțin 117 copii au fost uciși de la începutul invaziei și cel puțin 10 spitale au fost complet distruse. Luptele continuă, mai ales în jurul orașelor Mariupol și Harkov.

Refugiată din Mariupol: ”Mariupol este 90% distrus. Ne-au bombardat continuu în ultimele 20 de zile. În ultimele cinci zile, avioanele au zburat deasupra noastră la fiecare cinci secunde și au aruncat bombe peste tot, peste case, blocuri, grădinițe, școala de artă, peste tot”.

Forțele ruse au atacat inclusiv grupuri de civili care așteptau la coadă pentru mâncare, apă sau medicamente.

Tată, refugiat din Mariupol: ”Bomba a căzut lângă mine, au murit pe loc trei oameni care erau în fața mea la coadă. Le-am săpat mormintele”.

300.000 de oameni sunt în continuare captivi în orașul port la Marea Azov, încercuit și asediat de ruși.

Dmytro Gurin, parlamentar ucrainean originar din Mariupol: ”Nu au apă, electricitate. Sunt condiții de trai medievale. Bombardamentele nu se opresc, tirurile de arme în Mariupol nu se opresc”.

„Nu am făcut o baie timp de trei săptămâni, am folosit o găleată și un sac pe post de toaletă”, a scris Tania, o refugiată, în jurnalul ei.

Rușii trag în mașini cu copii

Dmytro și Tania Shvets și-au petrecut primele 23 de zile de război ascunși în pivnița casei lor din Mariupol, alături de fiica de șapte ani, Vlada, și de bunici. Cei tineri au reușit să fugă din orașul transformat în ruine, acum izolat complet de restul Ucrainei.

Dmytro Shvets: ”Mama are nervii vraiște, n-a mai ieșit din pivniță de la începutul războiului. Tata m-a implorat plângând să plecăm oriunde, numai să plecăm”.

Mykola Trofymenko, rectorul Universității din Mariupol și membru al consiliului local: ”La trecerea printr-un punct de control ucrainean, rușii au început să tragă asupra mașinilor (cu refugiați), care aveau pe ferestre panglici albe mari cu înscrisul ”copii”. Au lovit o mașină aflată în coloană la 7 - 8 mașini distanță de a mea. Au lovit această mașină cu doi copii înăuntru”.

La Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, mulți localnici trăiesc în stațiile de metrou de când a început războiul.

De trei săptămâni stam aici. La început, fugeam aici la fiecare bubuitură, dar acum am ajuns să ascultăm cu atenție: Ce-o fi asta?? Aaa, doar focuri de armă”.

Experiența este cumplită pentru o tânără care a născut la două zile de la începutul invaziei. De când a părăsit maternitatea, trăiește cu bebelușul într-un vagon de metrou.

Înfricoșător este și la morga din Harkov, unde ajung zilnic între 50 și 100 de trupuri. Dar nu există personal pentru examinare și înhumare.

Rabin: ”Rușii spun că au venit să ne salveze, dar de fapt au venit să ucidă oameni”

Forțele ruse continuă bombardamentele și asupra localităților din jurul Kievului. În timp ce consilierul președintelui Zelenski a spus că tentativele de capturare a capitalei ucrainene ar reprezenta o sinucidere pentru ruși.

Rușii nu pot captura Kiev, îl pot încercui, dar, dacă intră, vor întâmpina o rezistență acerbă”.

John Kirby, purtător de cuvânt al Pentagonului: ”Trupele ruse încă sunt blocate în jurul orașelor Kiev, Harkov, Chernigau și a multor altora. Este motivul pentru care rușii recurg la lovituri cu rază lungă, bombardamete de la distanță mare. Această tactică s-a intensificat în ultimele zile”.

Atacul cu rachete care a devastat un mare centru comercial din Kiev și a ucis opt civili a provocat stricăciuni și la blocurile din jur. De asemenea, potrivit primarului Klitschko, și două școli au fost afectate.

Toate ferestrele au fost sparte. Nu mai avem geamuri. Mi-e frică și plâng tot timpul pentru că este război în țara mea și eu n-am nicio putere. Vă spun cinstit, vrem să fugim. Simțim cum războiul este tot mai aproape și nu știm unde vor lovi următoarele explozii”.

Pe de altă parte, rabinul-șef al Ucrainei respinge categoric pretextul absurd oferit de Moscova de a invada Ucraina.

Moshe Reuven Azman, rabin șef al Ucrainei: ”Ucraina nu are nevoie de denazificare. Rușii au nevoie de denazificare. Rușii spun că au venit să ne salveze, dar de fapt au venit să ucidă oameni. Nu doar ucraineni, ci și ruși, evrei. Omoară pe toată lumea”.

Volodimir Zelenski: ”Boris Romanchenko a fost ucis în Harkov. E un supraviețuitor al lagărelor naziste. Avea 96 de ani. Gândiți-vă puțin! A scăpăt ade la Buchenwald, Mittelbau-Dora, Peenemuende și Bergen-Belsen, lagărele morții create de Hitler. Dar a fost ucis de un proiectil rusesc care a lovit un bloc de locuințe din Harkov”.

Ucrainenii susțin că 15.000 de invadatori ruși au fost uciși

Ucrainenii susțin că Rusia a suferit pierderi grele, 15.000 de soldați uciși, răniți sau luați prizonieri, potrivit Kievului, și peste 2.000 tancuri și vehicule blindate distruse.

În tot acest timp, un ziar rusesc apropiat de Kremlin a publicat, se pare din greșeală, un material de informare despre pierderile suferite de armata rusă în Ucraina.

Astfel, pentru scurt timp, pe site a apărut informația potrivit căreia au murit 9.800 militari, adică de 20 de ori mai mulți decât s-a anunțat oficial. Paragraful respectiv a fost retras imediat, iar rușii susțin că hackerii sunt cei care au strecurat rândurile respective în articol.

Cert este că peste 3,5 de milioane de ucraineni au plecat din țară în ultimele săptămâni, iar 73.000 de copii părăsesc zilnic Ucraina din cauza războiului. O jurnalistă de la CNN a difuzat pe Twitter imagini emoționante cu copii ucraineni care dorm în gara din Varșovia. 

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Război în Ucraina, ziua 27. Rusia va folosi armele nucleare doar dacă existența sa ar fi amenințată, anunță Kremlinul
Război în Ucraina, ziua 27. Rusia va folosi armele nucleare doar dacă existența sa ar fi amenințată, anunță Kremlinul

Război în Ucraina, ziua 27. ȘtirileProTV.ro prezintă în format LIVE TEXT cele mai importante evenimente ale zilei, privind conflictul pornit de Rusia. Până acum, peste 3,5 milioane de oameni au părăsit țara, iar alte câteva mii au fost ucise sau rănite.

Andrei Șevcenko, interviu în lacrimi în presa britanică:
Andrei Șevcenko, interviu în lacrimi în presa britanică: "Datoria mea acum este să opresc uciderea copiilor nevinovați"

Andrei Șevcenko, 45 de ani, cel mai mare fotbalist din istoria Ucrainei, a vorbit în presa britanică despre situația dramatică în care se află țara sa după invazia armatei ruse.

Ambasada SUA la Kiev: Forțele ruse au răpit 2.389 de copii din Donețk și Lugansk
Ambasada SUA la Kiev: Forțele ruse au răpit 2.389 de copii din Donețk și Lugansk

Trupele ruse au strămutat ilegal 2.389 de copii din regiunile ucrainene ocupate Donețk și Lugansk, ceea ce constituie răpire, potrivit Ambasadei SUA la Kiev.

Șeful unui spital mobil din Ucraina le-a cerut medicilor să castreze toți militarii ruși capturați
Șeful unui spital mobil din Ucraina le-a cerut medicilor să castreze toți militarii ruși capturați

Șeful unui spital mobil aflat în zona de război din estul Ucrainei a declarat într-un interviu acordat unui post de televiziune local că le-a ordonat medicilor să castreze toți militarii ruși capturați, potrivit Daily Mail.

În condițiile în care țara sa este sfârtecată de bombe, Zelenski a cerut și mai multe sancțiuni occidentale împotriva Rusiei
În condițiile în care țara sa este sfârtecată de bombe, Zelenski a cerut și mai multe sancțiuni occidentale împotriva Rusiei

În condițiile în care țara sa este sfârtecată de bombe, președintele ucrainean a cerut și mai multe sancțiuni occidentale împotriva Rusiei.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.