Discuție incredibilă la CNN. Purtătorul de cuvânt al lui Putin s-a încurcat când încerca să justifice războiul

×
Codul embed a fost copiat

Statele occidentale vor anunţa joi noi sancţiuni împotriva Rusiei. Deocamdată, nu se întrevede niciun acord de încetare a focului, a anunțat, aseară, Palatul Elysee, după ce Emmanuel Macron a vorbit la telefon, separat, cu Zelenski şi Putin.

Rusia va folosi arme nucleare doar dacă însăși existența sa ar fi amenințată, susţine Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, într-un interviu pentru CNN.

Christiane Amanpour, jurnalistă CNN:Președintele Putin este cel care a pus „cartea nucleară" pe masă. Puteți să-mi spuneți, să spuneți lumii întregi, de fapt, dacă credeți că președintele Putin încearcă să sperie restul lumii și Ucraina menționând că are această opţiune nucleară? Puteți să-mi răspundeţi la întrebarea asta? Puteți să-mi spuneți că el nu ar folosi niciodată o armă nucleară?"

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: Avem o doctrină de securitate internă, este publică şi puteți citi acolo toate motivele pentru care armele nucleare sunt folosite. Aşadar, dacă este o amenințare existențială pentru țara noastră, atunci acestea pot fi folosite în conformitate cu doctrina noastră."

Jurnalista CNN a trebuit să repete întrebarea de 3 ori până când a primit acest răspuns. Şi asta pentru că purtătorul de cuvânt al Kremlinului tot evita să spună lucrurilor pe nume. A încercat iniţial să justifice invazia rusă în ţara vecină, doar că la un moment dat s-a încurcat.

Citește și
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Dmitri Peskov: Președintele Putin intenţionează să facă lumea să asculte și să ne înțeleagă îngrijorările. De câteva decenii încercăm să transmitem lumii îngrijorările noastre, Europei, Statelor Unite, dar nimeni nu ne-a ascultat. Aşa că, înainte de a fi prea târziu, a fost luată o decizie de a începe, de a lansa o operațiune specială, o operațiune militară, pentru a scăpa de întreaga Rusie, care a fost creată lângă granița noastră."

Amanpour: Cum??? Să scăpaţi de Rusia?

Peskov: De a scăpa de anti-Rusia, pentru că Ucraina... De fapt, Ucraina a început să fie... a fost mobilizată de țările occidentale împotriva Rusiei. Aici e problema."

Președintele rus nu și-a atins încă obiectivele în Ucraina, a mai spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Întrebat ce a mers greşit pentru armata rusă, Peskov a răspuns că nimeni nu s-a gândit de la bun început că operațiunea va dura câteva zile.

Amanpour:Îl vedeţi des (pe Vladimir Putin)? Când l-aţi văzut ultima dată?"

Peskov:Ţinem legătura zilnic.

Amanpour: Faţă în faţă? Îmi cer scuze, mi se pare intersant.

Peskov:Uneori vorbim față în față, alteori la telefon, depinde. (Putin) nu e supărat pe ucraineni. Aici, în Rusia, nimeni nu e supărat pe ucraineni. (Putin) e supărat pe acei oameni din Ucraina care vor să facă parte din NATO și care fac demersuri pentru a instala rachete nucleare americane pe teritoriul lor."

Oficialii americani cred că următoarea mişcare a preşedintelui Putin ar putea fi un atac cibernetic asupra Statelor Unite. Cât priveşte războiul din Ucraina.

Jake Sullivan, consilier securitate națională SUA:Vor urma zile grele în Ucraina, cele mai grele pentru trupele ucrainene de pe front și pentru civilii aflați sub bombardamentele rusești. Acest război nu se va încheia ușor sau rapid."

Joe Biden pornește miercuri spre Europa, unde mâine are programate întâlniri la Bruxelles cu aliaţii NATO, liderii G7 şi liderii Uniunii Europene. Iar, potrivit unor surse de la Casa Albă, el ar urma să anunțe o nouă serie de sancțiuni pentru Rusia. Totodată, preşedintele Zelenski se va adresa prin videoconferință celor prezenţi la summitul NATO.

Volodimir Zelenski:Continuăm să lucrăm pe diferite niveluri pentru a forța Rusia să facă pace, pentru a pune capăt acestui război brutal. Reprezentanții ucraineni lucrează la negocieri, care continuă practic în fiecare zi. Este foarte dificil. Uneori scandalos, dar, pas cu pas, avansăm."

De asemenea, statele occidentale au anunțat că iau în calcul excluderea Rusiei din G20 - grupul celor mai mari economii ale lumii. Dar, potrivit oficialilor din Indonesia, țara care va găzdui la final de an summitul G20, Puțin intenționează să participe la eveniment.


 

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
"Polițiștii au crezut că văd o fantomă". O româncă din Franța, găsită dezbrăcată pe stradă, plină de arsuri de ţigară

Șoc pentru polițiștii din Toulouse, Franța. Oamenii legii au găsit pe stradă o femeie pe jumătate dezbrăcată, care prezenta arsuri de țigară pe corp și care avea capul spart.

Fermierii români, în centrul atenției Rusiaei. „Guvernul român nu a luat nicio măsură pentru a proteja interesul fermierilor”
Fermierii români, în centrul atenției Rusiaei. „Guvernul român nu a luat nicio măsură pentru a proteja interesul fermierilor”

Fermierii români au devenit subiect pentru propaganda Moscovei împotriva Ucrainei şi a Uniunii Europene.

Cel puţin patru morţi şi cinci răniţi în atacuri cu cuţitul comise în oraşul Rockford
Cel puţin patru morţi şi cinci răniţi în atacuri cu cuţitul comise în oraşul Rockford

Patru persoane, printre care o adolescentă, au fost ucise şi cel puţin cinci au fost rănite cu lovituri de cuţit aplicate de către un bărbat, în locuri diferite din Rockford, în statul Illinois, a anunţat joi poliţia americană.

 

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.