Modifica setarile cookie
Toate categoriile

UE ignoră preocupările Ungariei și Slovaciei legate de sancțiunile împotriva importului de petrol din Ucraina

Comisia Europeană nu intenționează să înceapă discuții oficiale cu Ucraina după ce Kievul a impus o interdicție parțială a exporturilor de petrol rusesc în Ungaria și Slovacia, a declarat joi executivul UE.

În iunie, Ucraina a adoptat sancțiuni care blocau tranzitul țițeiului vândut de cea mai mare companie petrolieră privată a Moscovei, Lukoil, către Europa Centrală, stârnind temeri de lipsuri de aprovizionare în Budapesta și Bratislava.

Luna trecută, cele două țări au trimis o scrisoare executivului UE, îndemnându să deschidă consultări de urgență cu Ucraina în legătură cu această mișcare – un precursor al acțiunii în justiție. Kievul, susțineau ei, încălca un acord comercial pe scară largă din 2014 cu Bruxelles-ul.

Însă, joi, executivul UE a respins cererea. Adresându-se reporterilor, purtătorul de cuvânt al Comisiei, Balazs Ujvari, a declarat că consultările urgente „nu par să fie garantate”, argumentând că, în evaluarea preliminară a Comisiei, sancțiunile nu prezintă „un risc imediat pentru securitatea aprovizionării [ambelor țări]”.

Ujvari a spus că Comisia încă „verifică faptele” și a răspuns scrisorii slovace și maghiare cu o solicitare de mai multe informații.

Între timp, după întâlnirea de joi cu premierul ucrainean Denys Shmyhal, șeful comercial al UE Valdis Dombrovskis a mai spus că exporturile de petrol către Ungaria și Slovacia „nu au fost afectate, atâta timp cât Lukoil nu este proprietarul petrolului”.

În urma invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Moscova în 2022, UE a impus un embargo asupra importurilor de petrol rusesc, dar a scutit aprovizionarea prin conducte – inclusiv cele care vin în Ungaria și Slovacia prin conducta Druzhba – pentru a oferi acestor țări timp să găsească surse alternative.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult