Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Țările de Jos au permis Ucrainei să folosească avioanele de luptă F-16 promise pentru a lovi ținte în Rusia

Avioanele americane de vânătoare F-16, pe care autoritățile olandeze urmează să le transfere ca ajutor militar Ucrainei, pot fi folosite pentru a lovi ținte în Rusia.

Acest lucru a fost declarat de ministrul olandez al apărării, Kaisa Ollongren, într-un interviu acordat Politico în timpul summitului Shangri-La Dialogue din Singapore.

Potrivit lui Ollongren, Olanda nu va impune restricții precum Belgia, al cărei prim-ministru Alexander de Croo a avertizat Kievul împotriva zborului cu F-16 în spațiul aerian rus.

„Aplicăm același principiu ca și în cazul oricărei alte livrări de arme: de îndată ce le transferăm în Ucraina, ei înșiși le folosesc”, a spus ministrul.

„Le cerem doar să respecte dreptul internațional și dreptul la autoapărare, așa cum este menționat în Carta ONU, ceea ce înseamnă că îl folosesc pentru a atinge acele obiective militare de care au nevoie pentru a se apăra.”

Țările de Jos intenționează să transfere 24 de avioane de luptă în Ucraina.

Danemarca, Norvegia și Belgia au promis și ei F-16 la Kiev.

Primele avioane ar putea fi livrate încă din iunie-iulie. În total, Ucraina este de așteptat să primească aproximativ 45 de avioane.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult