Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Statul din UE și NATO acuzat că le permite spionilor ruși să pătrundă mai ușor în Europa

Există o temere uriașă la nivelul Uniunii Europene, potrivit căreia una dintre statele membre al blocului comunitar ar ușura regulile de imigrare pentru ruși.

Relaxarea de către Ungaria a regulilor de imigrare pentru ruși stârnește temeri legate de spionaj.

Rezultatul unei politici care acordă rușilor și bielorușilor acces rapid la Uniunea Europeană ar putea amenința statutul de membru Schengen al Ungariei.

Decizia Ungariei de a-și extinde programul de imigrație pentru a include ruși și bieloruși a atras condamnarea Partidului Popular European și un răspuns din partea Comisiei Europene.

Într-o scrisoare adresată președintelui Consiliului, Charles Michel, șeful PPE, Manfred Weber, a declarat că programul ridică „probleme serioase de securitate națională” și creează „lacune grave pentru activitățile de spionaj”.

Citește și
Marcel Ciolacu, Viktor Orban
Elena Lasconi, despre tăcerea autorităților după ce Viktor Orban a lăudat Rusia de la Tușnad: ”Ciolacu se gudură pe lângă el”

Un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat că Bruxelles-ul va lua legătura cu Ungaria pentru a „clarifica domeniul de aplicare al acestui sistem și dacă acesta intră sau nu în sfera de aplicare a normelor UE”, notează POLITICO.

La începutul acestei luni, Ungaria a publicat detaliile unui nou sistem accelerat de vize pentru cetățenii din opt țări, inclusiv Rusia și Belarus, pentru a intra în Ungaria. Anterior, cardurile erau disponibile doar pentru cetățenii ucraineni și sârbi.

Ungaria, acuzată că ocolește restricțiile impuse de legislația UE

Premierul ungar Viktor Orban a stârnit deja suspiciuni în țările UE prin eforturile sale independente de a negocia un acord de pace pentru a pune capăt războiului din Ucraina. El este considerat cel mai pro-Kremlin lider al blocului comunitar.

„Cardul național” de la Budapesta permite deținătorilor săi să lucreze în Ungaria pentru o perioadă de până la doi ani. Sistemul este mai simplu decât obținerea unui permis de muncă obișnuit sau a unei vize de afaceri și permite, de asemenea, reîntregirea familiei. După trei ani, titularii cardului național se califică pentru rezidență permanentă.

În mod esențial, „ocolind restricțiile impuse de legislația UE”, acest sistem facilitează accesul titularilor de carduri la spațiul Schengen mai larg, susține Weber în scrisoarea sa, trimisă luni.

„Lipsa unei nevoi clare pentru un mecanism de intrare atât de larg și nereglementat pentru lucrătorii ruși și belaruși ... ridică semne de întrebare cu privire la consecințele pentru Ungaria și pentru spațiul Schengen în general”.

De asemenea, Weber a făcut apel la liderii UE să „adopte cele mai stricte măsuri pentru a proteja imediat integritatea” spațiului Schengen, „împiedicând totodată statele membre să ia inițiative similare”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult