Primele repetiții pentru încoronarea lui Charles al III-lea. Diferențele dintre această ceremonie și cea de acum 70 de ani
Your browser doesn't support HTML5 video.
La miezul nopții trupele călare au pornit de la palatul Buckingham, urmând traseul procesiunii pentru ceremonia de încoronare, așa cum se va desfășura pe 6 mai.
Regele Charles și regina consoartă Camilla vor fi purtați în calești de la Buckhingham, până la Abația Westminster, trecând prin Piața Parlamentului. Un traseu care măsoară puțin peste doi kilometri - cam un sfert din cât a fost la încoronarea fostei suverane, Elisabeta a II-a, în 1953.
Noul rege și regina consoartă vor călători spre Westminter în caleașca Jubileului de Dimant, mai nouă, și vor reveni la Buckingham în caleașca istorică, veche de 260 de ani.
Însă niciuna dintre acestea nu a fost folosită la repetițiile de azi-noapte.
Sally Goodsir, conservator al Artelor Decorative, Royal Collection Trust: „Această caleașcă va fi piesa centrală a procesiunii, mai amplă și cu o durată mai mare, de la Abația Westminster, la Palatul Buckingham, în ziua încoronării. Caleșca este imensă. Are aproape patru metri înălțime și șapte metri lungime. Cântărește patru tone. Astfel că poate fi folosită doar în ritmul mersului pe jos, ceea ce conferă cu adevărat măreție acestei procesiuni regale”.
Totul trebuie să fie pregătit pentru ziua încoronării - de la caleștile aurite, până la cănile comemorative. A fost desenat inclusiv un emoticon regal și au fost bătute monede cu efigia noului monarh.
Rebecca Morgan, șef al serviciilor pentru colectori, The Royal Mint: „A trecut foarte, foarte mult timp de când nu am văzut o schimbare de monarh. Deci, pentru majoritatea oamenilor, de fapt, pentru toți cei care lucrează aici, aceasta va fi primă dată când se bat monede cu altă efigie decât a reginei Elisabeta a II-a”.
Între timp, de la palatul Buckingham am aflat și meniul din ziua festivă. Charles şi soția sa, Camilla, au ales o tartă care le va fi oferită supușilor, la sutele de prânzuri comunitare, care vor fi organizate peste tot în Marea Britanie. Conţine spanac, fasole boabe şi tarhon.
Și pentru încoronarea reginei Elisabeta a II-a, acum 70 de ani, a fost creat un preparat special, care să amintească de ziua istorică: pui cu sos de maioneză și curry.
Sursa: Pro TV
Dată publicare: 18-04-2023 19:46