Polonia, cel mai important partener est-european al SUA. Ce a scris Biden despre această țară pe vremea când era senator
Your browser doesn't support HTML5 video.
De-a lungul ultimului an, Polonia s-a detașat drept cel mai pătimaș aliat al Ucrainei și, deopotrivă, al Statelor Unite. Pe de altă parte, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a ținut să precizeze că n-a oferit niciun fel de garanții de securitate președintelui Biden pentru vizita, de luni, de la Kiev. Fără să vrea, rușii și-au dat autogol punând în evidență riscul pe care și l-a asumat liderul american.
Președintele polonez Andrzej Duda, l-a primit, marți după-amiază, cu toate onorurile, pe liderul Statelor Unite. Acesta a ajuns pentru a doua oară la Varșovia în decurs de o jumătate de an.
Joe Biden, președintele SUA: „Profit de orice pretext ca să mă întorc în Polonia. Pe când eram tânăr senator, la întoarcerea dintr-un turneu european, am redactat un raport în care scriam că Polonia va fi liberă în câțiva ani. Iar șeful meu de cabinet m-a rugat să nu bag fraza asta pentru că o să par un prostănac”.
Polonia este, în prezent, cel mai important partener est-european al Americii, întrucât are cea mai puternică armată din zonă și, mai ales, își demonstrează permanent disponibilitatea de a fi un aliat care contează.
De asemenea, Polonia, care împarte o frontieră de circa 530 de kilometri cu Ucraina, este țara care a făcut cele mai intense presiuni asupra Occidentului pentru ca acesta să sprijine Kievul şi a oferit adăpost unui număr de 1,5 milioane de refugiaţi ucraineni. Și, poate cel mai important rol al Poloniei, transporturile de armament dinspre vest spre Ucraina trec prin această țară.
De aici și greutatea discursului pregătit, și cu siguranță actualizat după intervenția de marți dimineață a lui Vladimir Putin.
Biden, traseu dificil până la KievJoe Biden a ajuns în Polonia noaptea trecută, după o călătorie cu trenul de la Kiev până la granița ucraineano-poloneză. Practic, a petrecut cinci ore la Kiev și 20 în tren dus-întors. Chiar dacă vizita-fulger în capitala Ucrainei a presupus oboseală semnificativă pentru un președinte în vârstă de 80 de ani, precum și riscuri de securitate, Joe Biden a știut că plimbarea alături de Zelenski prin Kiev, pe fundalul alarmelor aeriene, spune mai mult decât orice ar fi putut rosti el la Varșovia. Trenul lui Biden a călătorit pe întuneric, cu o prezență de securitate puternică la bord. Biden și consilierii săi au fost însoțiți doar de doi jurnaliști, care au promis să nu dezvăluie nimănui unde se duc. De altfel, li s-au și luat telefoanele.
Vizita a fost planificată meticulos timp de câteva luni, implicând mai multe departamente de la Casa Albă, Pentagon și din Serviciile Secrete. Echipa a pus la punct în cele mai mici detalii fiecare etapă a călătoriei și a elaborat planuri alternative în cazul în care ar fi putut surveni o situație neprevăzută. Pe de altă parte, serviciul federal de securitate rus - FSB - a precizat, marți, că nu i-a oferit niciun fel de garanţii de securitate preşedintelui american Joe Biden, după ce Washingtonul a informat Moscova că liderul de la Casa Albă va ajunge la Kiev. O astfel de reacție îl face pe Biden și mai curajos.