Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Panicați de un megacutremur iminent, japonezii golesc rafturile de conserve și hârtie igienică. ”Am luat o toaletă portabilă”

Your browser doesn't support HTML5 video.

S-a declanșat panica în Japonia, după ce autoritățile nipone au emis o avertizare de mega-cutremur în regiunea centrală a arhipelagului.  

Imediat după, oamenii s-au înghesuit să golească rafturile magazinelor și și-au făcut provizii de alimente, hârtie igienică și chiar toalete portabile.

Pentru o țară obișnuită cu seismele, un mega-cutremur, așa cum a fost catalogat de specialiștii niponi, înseamnă unul cu o magnitudine de 8 sau chiar 9 pe Richter.

Săptămâna trecută, a avut loc un cutremur de 7.1 pe Richter în sud-estul insulei Kyushu. Nu au fost victime, nici pagube materiale majore.

În urma lui, însă, Agenția Meteorologică niponă a emis un așa-numit avertisment de mega-cutremur, atenționând că ar putea urma un seism mult mai puternic în perioada următoare, de-a lungul aceleiași falii.

Citește și
cutremur
Japonia: Probabilitate de 80% pentru producerea unui cutremur uriaș de 9 grade, cu sute de mii de morți. Când va avea loc

Naoshi Hirata, oficial guvernamental: ”În urma cutremurului din regiunea riftului Nankai, am verificat dacă riscul producerii unui seism mai puternic a crescut sau nu. Am stabilit, în concluzie, că posibilitatea e mai mare decât de obicei”.

La scurt timp, ministrul japonez al Agriculturii a transmis populației să-și facă rezerve de alimente și produse de bază, fără să exagereze - pentru cel mult o săptămână. Doar că, speriați la gândul unui cutremur devastator, oamenii au luat cu asalt magazinele, care au rămas cu rafturile goale în timp record.

Seismul cu magnitudinea 9 ar ucide peste 200.000 de oameni

Yoshiko Kudo și soțul Shinya Kudo: ”Suntem cu toții îngrijorați, dar nu știm cum să fim și pregătiți, să ducem și o viață normală. Locuim în cartierul Itabashi (din Tokyo) și orezul, hârtia igienică și apa nu mai erau în stoc pe oriunde am fost. Nimic. Bineînțeles, depinde și de zonă. Cum ar trebui să ne pregătim pentru o situație ca asta”.

Mulți s-au îndreptat spre cumpărăturile online. Pe site-urile de profil, cele mai căutate produse au fost toaletele portabile, conservele şi apa îmbuteliată.

Yoneko Oshima: ”Am cumpărat de curând o toaletă portabilă. De obicei, avem doi litri de apă, o cutie, adică un stoc șase sticle. Cu celelalte (care ne lipsesc) nu știm ce vom face”.

Experții spun că există o probabilitate de 70-80% ca un seism cu magnitudinea de 8 sau 9 să aibă loc undeva de-a lungul riftului în următorii 30 de ani. În cel mai pesimist scenariu, se estimează că peste 200.000 de persoane și-ar pierde viața în urma cutremurului și a unui potențial tsunami, potrivit BBC.

Ultimul cutremur major din zonă, înregistrat în 1946, a avut o magnitudine preliminară de 8,0 și a provocat moartea a peste 1.300 de persoane.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult