Modifica setarile cookie
Toate categoriile

O mare companie face concedieri masive. Mii de oameni vor fi dați afară, „pentru îmbunătăţirea eficienţei”

Gigantul sud-coreean Samsung Electronics face concedieri în sud-estul Asiei, Australia şi Noua Zeelandă, ca parte a planului de a renunţa la mii de angajaţi la nivel global, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Concedierile ar putea afecta aproximativ 10% din forţa de muncă de pe aceste pieţe, deşi numărul variază pentru fiecare subsidiară. Reducerile de personal sunt planificate şi la alte divizii din afara ţării, şi pe unele pieţe pot ajunge la 10%, susţin sursele.

La finalul anului trecut, Samsung avea pe plan global peste 267.800 de angajaţi, iar aproximativ 147.000 erau în străinătate. În Coreea de Sud nu sunt planificate concedieri.

"Unele subsidiare externe efectuează ajustări de rutină ale forţei de muncă, pentru îmbunătăţirea eficienţei. Compania nu a stabilit un obiectiv privind numărul de angajaţi şi departamentele unde vor fi concedieri", a precizat un purtător de cuvânt al Samsung, potrivit Agerpres.

Acţiunile Samsung au scăzut anul acesta cu peste 20%, din cauza dificultăţilor de pe principalele sale pieţe şi a concurenţei din partea grupului sud-coreean SK Hynix şi a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC).

Sursele susţin că Samsung va reduce probabil mai puţin de 10% din forţa sa de muncă totală. Compania va menţine slujbele din producţie dar va reduce numărul de angajaţi pe segmentul de management şi funcţiile de sprijin.

Concedierile vin într-un moment în care Samsung se confruntă cu dificultăţi la diviziile sale cheie. Astfel, divizia de cipuri s-a redresat mai lent decât rivalele iar profitul s-a situat anul trecut la cel mai redus nivel din ultimii 15 ani.

Pe piaţa telefoanelor mobile inteligente premium, Samsung se confruntă cu o concurenţă dură din partea Apple şi Huawei, iar afacerile din India sunt afectate de o grevă care a dus la oprirea producţiei.

Samsung Electronics este nava amiral a gigantului Samsung Group, de departe cel mai important 'chaebol', acele conglomerate industriale familiale care domină a patra mare economie asiatică. Samsung Electronics este unul dintre cei mai mari producători mondiali de smartphone-uri şi unul dintre puţinii producători de cipuri de memorie cu valoare adăugată mare utilizate pentru Inteligenţa Artificială (IA).

Samsung Electronics a raportat în trimestrul doi din 2024 o creştere de şase ori a profitului net, la 9.640 miliarde de woni (6,96 miliarde de dolari), depăşind estimările analiştilor, de 7.970 miliarde de woni.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult