Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Numărul documentelor scurse de la Pentagon este uriaș. Cum a reușit un tânăr militar teribilist să zguduie sistemul SUA

Your browser doesn't support HTML5 video.

Un membru al Gărzii Naționale americane, acuzat pentru scurgerea masivă de informații secrete despre războiul din Ucraina, dar și informații sensibile despre aliați, a fost dus în fața instanței.

Arestat de FBI, bărbatul, care are doar 21 de ani, a fost pus sub acuzare pentru sustragerea și transmiterea de informații clasificate, care aduc atingere siguranței naționale.

Arestarea lui ridică noi semne de întrebare cu privire la capacitatea Americii de a-și proteja cele mai sensibile secrete.

Iar Pentagonul s-a angajat că va înăspri măsurile care reglementează accesul la documente secrete.

Principalul suspect în dosarul documentelor secrete apărute pe Internet, Jake Teixeira, a ajuns vineri în fața instanței, care a decis să rămână în arest până săptămâna viitoare, când e programată o nouă înfățișare. În sala de judecată a fost prezentă și familia lui, dar nimeni nu a dat declarații.

Reporter”: Vreți să spuneți ceva despre acuzații? Ați vorbit cu fiul dumneavoastră?”.

Citește și
Antonio Guterres Vladimir Putin
Pentagon Leaks: SUA l-au spionat pe șeful ONU, Antonio Guterres, nemulțumite de poziția sa față de Rusia

Tânărul de 21 de ani din Garda Națională americană a fost deja pus sub acuzare pentru difuzarea documentelor secrete.

Merrick Garland, US Attorney General: ”E vorba despre transmisia și de păstrarea fără drept a documentelor”.

Potrivit dosarului prezentat în instanță, Teixeira avea acces la documente secrete încă din 2021. Făcea parte dintr-un departament care aduna informații din diverse părți ale globului și le tria pentru unii dintre cei mai înalți oficiali ai Departamentului american al Apărării.

John Miller, Chief Law Enforcement Analyst: ”Funcția lui era de inginer de transporturi digitale”.

Prietenii lui Jack Teixeira spun că nu era spion

Scurgerea de documente clasificate - cel puțin 15, dar probabil peste 100 - a devenit prioritatea absolută la Washington.

Merrick Garland, US Attorney General: ”Departamentul Apărării depune eforturi importante pentru a evalua și a revizui implicațiile pentru siguranța națională și, cel mai important, să revizuiască metodele de acces și control pe care departamentul le are, astfel încât să nu se mai întâmple niciodată așa ceva”. Scurgerile au dezvăluit evaluări ale serviciilor de informații americane cu privire la războiul din Ucraina, precum și secrete sensibile despre aliații Americii, astfel că Washingtonul a ajuns într-o postură stânjenitoare. În frunte cu Pentagonul, instituțiile americane au demarat deja proceduri de întărire a securității în departamentele-cheie. Nu se știe dacă sunt vizați și alți suspecți în acest dosar.

Merrick Garland, US Attorney General: ”Cei care semnează înțelegeri care le permit accesul la documente clasificate recunosc importanța pe care o are, pentru siguranța națională, să nu facă publice aceste documente. Intenționăm să răspândim mesajul că acest lucru e esențial pentru siguranța noastră națională”.

În afară de vârsta suspectului, motivațiile acestuia ridică semne de întrebare. Chiar dacă nu-și ascundea scepticismul față de guvern, prietenii susțin că Jack Teixeira nu a fost nici informator, nici agent străin. Suspectul a fost pus sub acuzare pentru infracțiuni grave care încalcă Legea spionajului.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult