Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Moment istoric pentru Europa. Cum a decurs prima zi a campaniei de vaccinare anti-COVID

Your browser doesn't support HTML5 video.

Pensionari care au depășit o sută de ani, preoți, medici, șefi de stat ori de guvern, se numără printre cei dintâi europeni imunizați duminică anti-COVID cu serul Pfizer BioNTech, în zeci de orașe europene.

Este doar începutul campaniei de vaccinare în cele 27 de de state membre ale Uniunii Europene, cu o populație însumată de aproape 450 de milioane de oameni.

Pe de altă parte, este iminentă și aprobarea serului dezvoltat de AstraZeneca. După cercetări suplimentare, compania farmaceutică anunță că serul este eficient 100% împotriva formelor grave de COVID-19. Vaccinul este foarte aşteptat, pentru că este mult mai ieftin şi nu necesită condiții speciale de stocare și transport.

Un pilot german a marcat debutul campaniei europene de vaccinare desenând o seringă gigantică la 1.500 de metri deasupra pământului, între două oraşe din sudul ţării. A fost un preambul simbolic al "zilei V" - de la vaccin, aşteptată cu înfrigurare în toate ţările Uniunii Europene. Ba unii au fost atât de nerăbdători încât au început de sâmbătă seară: ungurii, slovacii şi germanii.

În Cehia, premierul Andrej Babis s-a dus cu noaptea în cap la Spitalul Militar din Praga, ca să fie primul ceh imunizat anti-COVID.

Citește și
răspândire coronavirus
Locurile în care SARS-CoV-2 se răspândește cel mai ușor. Unde este cel mai mare risc de infectare

Andrej Babis, premier Republica Cehă: "Încheiem cel mai rău an din istoria modernă. Vaccinul este speranţa revenirii la o viaţă normală."

Imediat după şeful guvernului, a primit serul şi Emilie Repikova, în vârstă de 95 de ani.

Şi în Grecia, premierul Kyriakos Mitsotakis a ţinut să dea un exemplu şi s-a vaccinat printre cei dintâi.

Unele ţări, precum Germania şi Suedia, au decis să-i imunizeze în primul rând pe bătrânii din aziluri.

În schimb, Italia, Polonia ori Bulgaria au dat prioritate cadrelor medicale.

Alicja Jakubowska, asistentă: "Dacă ne vrem vieţile înapoi, şi toţi vrem asta, trebuie să ne vaccinăm."

Claudia Alivernini, asistentă la Spitalul Spallanzani: "Cu mândrie şi responsabilitate m-am vaccinat, e un act mărunt, dar vital pentru noi toţi."

Uniunea Europeană a încheiat contracte de achiziţii pentru peste 2 miliarde de doze din diversele seruri, deja aprobate ori care urmează să fie avizate.

Pe lângă vaccinurile Pfizer şi Moderna, şi serul dezvoltat de AstraZeneca şi Universitatea Oxford ar urma să fie aprobat în Regatul Britanic pe 4 ianuarie 2021.

Pe de altă parte, directoarea Europol avertizează asupra pericolului apariţiei unor false vaccinuri. De altfel, au fost deja identificate tentative de vânzare pe internet a unor presupuse seruri.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult