Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Mercenarii Wagner s-ar putea prezenta ca migranți pentru a intra în UE, avertizează premierul Poloniei

Luptătorii Wagner din Belarus s-ar putea prezenta drept migranți și ar putea intra în UE, a avertizat premierul polonez Mateusz Morawiecki, scrie BBC.

Wagner ar putea facilita, de asemenea, migrația ilegală din Belarus, pe care Polonia o descrie drept „război hibrid”, mai spune politicianul.

Aproximativ 100 de militari Wagner s-au deplasat în apropierea orașului Grodno, aproape de granițele cu Polonia și Lituania, a adăugat premierul.

Unele trupe Wagner s-au mutat în Belarus în baza unui acord pentru a pune capăt unei scurte revolte din Rusia în iunie.

Liderul belarus Alexandru Lukașenko a negat anterior că a provocat o criză a imigranților în Europa prin ademenirea potențialilor migranți la granițele sale cu țările UE.

Dar Morawiecki a spus sâmbătă că peste 100 de membri ai grupului Wagner s-au mutat în nord-vestul Belarusului, în apropierea decalajului Suwalki - granița de 95 km a Poloniei cu statul membru al UE, Lituania, care separă Belarus și exclava rusă Kaliningrad.

El a susținut că mercenarii s-ar putea prezenta drept polițiști de frontieră din Belarus pentru a-i ajuta pe migranți să treacă în UE sau chiar să pretindă că sunt ei înșiși migranți pentru a intra în bloc.

„Acum situația devine și mai periculoasă”, a spus el într-o conferință de presă în cadrul unei vizite la o fabrică de arme din Gliwice, sudul Poloniei.

„Acesta este cu siguranță un pas către un nou atac hibrid asupra teritoriului polonez”, a adăugat el.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult