Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Îngrijorare în Ungaria. Nivelul apei din Lacul Balaton a scăzut semnificativ

Seceta se intensifică în Ungaria, iar nivelul apei din marile lacuri a scăzut până sub nivelul critic. În Lacul Balaton, de pildă, nivelul apei a ajuns până la 100 de centimetri.  

De săptămâni întregi, seceta se intensifică în majoritatea zonelor din Ungaria, iar porumbul și floarea-soarelui sunt în coacere forțată în tot mai multe locuri și au început să se usuce, relatează HungaroMet, citată de Portofolio.

Seceta a afectat și marile lacuri, nivelul apei atât în Lacul Velence, cât și în Lacul Balaton fiind din ce în ce mai scăzut.

Specialiștii spun că, deși este nevoie cu disperare de ploaie, în multe locuri nici măcar o ploaie abundentă nu ar ajuta prea mult. Iar prognozele nu promit nici ele precipitații semnificative, doar averse împrăștiate și furtuni așteptate în aceste zile. Iar de la sfârșitul săptămânii până în a doua jumătate a săptămânii viitoare, va fi din nou uscat și din ce în ce mai cald – mai spune HungaroMet.

Potrivit meteorologilor, vara aceasta a căzut foarte puțină ploaie, solul este foarte uscat, ceea ce afectează și temperatura aerului.

Citește și
budapesta harta
Reguli de circulație în Ungaria. Ce amenzi riști dacă mergi cu mașina în vacanță și nu respecți indicatoarele
Nivelul apei în Lacul Balaton a ajuns la 100 de centimetri

Asta deoarece cu cât solul este mai uscat, cu atât masa de aer de deasupra acestuia se poate încălzi mai mult, iar în absența umidității, aproape toată radiația este folosită pentru a încălzi aerul.

Perioada de secetă se vede și în nivelul marilor lacuri. Astfel, nivelul lacului Velence este deja sub nivelul „critic” de 120 de centimetri, nivelul apei din Agárd arăta luni 116 centimetri. De asemenea, nivelul apei din Lacul Balaton a scăzut semnificativ, iar în prezent nivelul mediu al apei din Lacul Balaton este de 100 de centimetri.

Cu toate acestea, specialiștii spun că nu există motive de îngrijorare, deoarece nivelul apei a crescut la sfârșitul lunii iulie peste nivelul de reglementare.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult