Reguli de circulație în Ungaria. Ce amenzi riști dacă mergi cu mașina în vacanță și nu respecți indicatoarele
Dacă vrei să explorezi Ungaria, călătoria cu propria mașină sau cu una închiriată este o idee foarte bună. Pentru asta, trebuie să ai o idee despre câteva reguli de circulație în Ungaria, astfel încât să eviți amenzile.
Ungaria are o mulțime de obiective și atracții turistice și merită vizitată, mai ales că se află la doar câteva ore de mers cu mașina de România.
Fiind una dintre cele mai vechi țări din Europa, Ungaria fost fondată în 896, înainte ca Franța și Germania să devină entități separate și înainte de unificarea regatelor anglo-saxone.
Ungaria are aproximativ 10 milioane de locuitori și 3.778.002 vehicule înregistrate, dintre care 3.107.695 sunt autoturisme.
Există aproape 3,35 milioane de posesori de permis de conducere, împreună cu 194.452 kilometri de drumuri.
Ungaria este situată în Europa Centrală de Est și își împarte granițele cu Austria, Slovacia, Ucraina, România, Serbia, Croația și Slovenia. Budapesta, capitala Ungariei, este formată din districtele Buda și Pesta, despărțite de fluviul Dunărea. Nouă poduri conectează cele două jumătăți ale orașului.
Reguli de circulație în Ungaria
Pentru condusul în Ungaria, regulile sunt aceleași ca oriunde în lume. Șoferii trebuie să respecte aceste reguli nu doar pentru a fi în conformitate cu legea, ci și pentru a se menține în siguranță pe parcursul călătoriei.
Autoritățile de trafic din Ungaria recomandă cetățenilor și turiștilor să aibă asupra lor documentele esențiale. Deoarece controalele poliției sunt frecvente, trebuie să ai cu tine permisul de conducere național, certificatul de înmatriculare a mașinii (V5) și asigurarea auto. Pașapoartele nu sunt întotdeauna necesare, dar este bine să le ai pentru identificare.
Autoritățile trebuie să găsească și trusele de urgență în vehiculele turiștilor. Stingătoarele de incendiu, triunghiurile reflectorizante, becurile și vestele reflectorizante sunt echipamente de urgență pe care trebuie să le ai la tine.
O e-vignetă este necesară pentru conducerea în Ungaria. Există taxe pe autostrăzi, iar pentru a circula pe ele, ai nevoie de o e-vignetă valabilă pentru 10 zile. E-vignetele pot fi obținute online.
Ungaria este o țară fără ieșire la mare. Dacă vrei să conduci din Ungaria către Austria, Slovacia și alte țări din apropiere, este important să respecți și să știi aceste reguli de circulație în Ungaria.
Regulile de circulație în Ungaria sunt aproape identice cu cele din România, așa că nu vei avea probleme în privința condusului.
Iată ce trebuie să știi când conduci în Ungaria:
• Condu pe partea dreaptă a drumului și depășește pe stânga
• Fiecare ocupant al mașinii trebuie să poarte centura de siguranță
• Copiii care au mai puțin de 1,5m nu pot sta pe scaunul din față al mașinii decât dacă au un scaun de siguranță adecvat
• Copiii sub 3 ani trebuie să folosească un scaun de siguranță
• Nu consuma alcool, deoarece limita de alcool la volan este zero
• Utilizarea telefoanelor mobile în timpul conducerii este ilegală, cu excepția utilizării unui sistem hands-free
• Farurile de întâlnire trebuie să fie aprinse tot timpul, chiar și pe autostrăzi
• Este ilegal să folosești luminile de drum în zonele urbane pe timp de noapte
• Cedează trecerea vehiculelor care se apropie din dreapta la intersecții
• Cedează trecerea mașinilor din stânga pe autostrăzi
• Trebuie să cedezi trecerea tot timpul mijloacelor de transport public, cum ar fi autobuzele și tramvaiele
• Ungaria poate avea condiții meteo de iarnă foarte severe, așa că dacă călătorești în acea perioadă a anului, trebuie să te asiguri că folosești anvelope de iarnă
• În unele zone, pe timpul iernii, pot fi necesare lanțuri pentru zăpadă
• Dacă trebuie să treci o cale ferată, fă-o încet.
Limite de viteză în Ungaria
Iată limitele legale de viteză pentru conducerea în Ungaria:
• 50 km/h în zonele urbane.
• 90 km/h pe drumurile deschise.
• 110 km/h pe drumurile semi-autostrăzi.
• 130 km/h pe autostrăzi.
Amenzi rutiere în Ungaria
Șoferii care depășesc limita de viteză cu 15-25 km/h la limite de viteză de 50 km/h sau mai mici pot fi amendați cu:
· 39.000 HUF (492 RON), 58.500 HUF (738 RON) pentru depășirea vitezei cu 25-35 km/h
· 78.000 HUF (984 RON) pentru depășirea vitezei cu 35-45 km/h
· 117.000 HUF (1.476 RON) pentru depășirea vitezei cu 45-55 km/h
· 169.000 HUF (2.133 RON) pentru depășirea vitezei cu 55-65 km/h
· 260.000 HUF (3.281 RON) pentru depășirea vitezei cu 65-75 km/h.
Șoferii care depășesc viteza cu peste 75 km/h pot fi amendați cu 390.000 HUF (4.922 RON).
Oricine depășește limita de viteză într-o zonă cu limită de viteză între 50 și 100 km/h va fi supus unor amenzi similare celor de mai sus: cea mai mică amendă pentru depășirea vitezei cu 15-30 km/h va fi de 39.500 HUF, în timp ce cea mai mare amendă de 390.000 HUF va fi impusă dacă viteza depășește limita cu 105 km/h.
Pe drumurile unde se poate conduce cu peste 100 km/h, vei plăti o amendă de 39.000 HUF pentru depășirea vitezei cu 20-35 km/h.
Și dacă depășești limita de viteză cu 110 km/h, poți primi un cec de 390.000 HUF.
cei care trec printr-o trecere la nivel cu calea ferată pe lumină roșie vor fi amendați cu 65.000 HUF (820 RON).
Există, de asemenea, o amendă de 65.000 HUF pentru încălcarea direcției obligatorii de deplasare. Totuși, încălcarea interdicției de a trece printr-o zonă interzisă este mai ieftină, cu o amendă de doar 39.000 HUF.
Pe de altă parte, penalitatea pentru conducerea pe o bandă de oprire poate costa 130.000 HUF (1.640 RON).
În ceea ce privește decesele rutiere, Ungaria este o țară de rang mediu în statisticile europene. Datele din 2022 arată că au fost 56 de decese rutiere la un milion de locuitori în Ungaria. Media UE este de 46. Suedia (21) și Norvegia (23) au cele mai sigure drumuri, în timp ce România este de departe cea mai periculoasă țară pentru a conduce (86).
Reține că deși condusul este la fel de ușor ca în România, dacă vrei să vizitezi doar Budapesta, cel mai bine este să o faci folosind transportul în comun. Închirierea unei mașini e mai mult o bătaie de cap și un cost suplimentar dacă rămâi în capitală.
Dacă vrei să ieși din Ungaria sau să vizitezi mai multe orașe, atunci poți merge cu mașina personală sau poți alege să închiriezi un autovehicul.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Ungaria, masina, obiective turistice, reguli de circulație,
Dată publicare:
10-08-2024 17:05