Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum a fost convins liderul suprem al Iranului să atace Israelul. Teheranul a anunțat care e următoarea țintă „sionistă”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Israelul ar putea lansa un atac semnificativ asuprea Iranului, după ce a iranienii au trimis, marți seară, 180 de rachete spre teritoriul israelian, marea majoritate intercetate.

"Teheranul a făcut o mare greșeală și va plăti pentru asta", a amenințat premierul Netanyahu. Dar și Iranul amenință cu un atac încă și mai puternic, dacă israelienii vor reacționa.

Între timp, la o zi după invazia dincolo de graniță, în Libanul de sud, atât armata israeliană, cât și Hezbollah spun că se dau lupte la sol. Israelienii au raporta și primul soldat ucis în Liban, un comandant de echipă dintr-un comando de elită specializat în gherila urbană.

Sistemele aeriene anti-rachetă au interceptat zeci și zeci de rachete iraniene, în centrul Israelului, inclusiv deasupra Tel-Aviv-ului și Ierusalimului.

Ordin direct de la Biden

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: „Iranul a comis o eroare uriașă și va plăti pentru ea. Regimul iranian nu înțelege hotărârea noastră de a ne apăra și de a răspunde atunci când suntem atacați”.

Citește și
Sistem antirachetă prezentat de Iran - 5
ANALIZĂ, războiul dintre Iran și Israel: Frica israelienilor este că Iranul va ajunge să aibă capacitatea de a fabrica bombe

Jurnaliștii străini care transmiteau de la fața locului s-au adăpostit de urgență când au început exploziile.

Nic Robertson, corespondent CNN: „Aproximativ 10 milioane de oameni din toată țara au fost nevoiți la auzul sirenelor să intre în adăposturi și au stat acolo mai bine de o oră, până când IDF și comandații de front le-au transmis că este în regulă să iasă. Aproximativ 180 de rachete balistice, potrivit oficialilor israelieni, au fost lansate de Iran. De asemenea, ei spun că majoritatea acestor rachete au fost oprite să-și atingă țintele, fiind interceptate de sistemele defensive”.

Joe Biden, președintele Statelor Unite: „La indicațiile mele, armata americană a participat la operațiunea pentru apărarea Israelului. Din primele estimări, vorbim despre un atac care a fost respins și nu și-a atins scopul - dovadă a capacităților militare israeliene și americane”.

Până să ajungă rachetele inamice în Israel, unele au fost doborîte deasupra Siriei și în spațiul aerian al Iordaniei. Două distrugătoare americane aflate în Mediterana au lansat la rândul lor mai multe proiectile de interceptare.

Lt. col. Nadav Shoshani, purtător de cuvânt internațional al IDF: „Mă aflu lângă unul dintre locurile lovite de resturile unei rachete balistice. Dar vă pot spune că sistemul nostru de apărare aeriană, și cu ajutorul parteneriilor noștri, SUA și alte țări aliate, a reușit să oprească cele mai multe dintre aceste rachete. Acesta a fost unul dintre cele mai mari atacuri pe care le-am văzut”.

Un palestinian a fost ucis în Ciosiordania, de resturile unei rachete căzute. Bucăți dintr-o rachetă interceptată au căzut lângă un mall din Tel Aviv. Tot acolo, un restaurant a fost lovit de resturi de rachetă. Un alt proiectil a distrus clădirea unei școli, aproape de o bază militară din sudul Israelului.

Gardienii Revoluției l-au convins pe ayatolahul Khamenei

Ayatolahul Khamenei a dat ordinul de atac după ce - potrivit unor oficiali americani citați de New York Times - comandanții Gardienilor Revoluției l-au convins pe liderul suprem al țării că aceasta era singura cale de acțiune pentru un Iran care vrea să pară puternic.

Gardienii Revoluției spun că atacul a avut drept țintă trei baze militare de lângă Tel Aviv.

Regimul de la Teheran susține că atacul a fost un act de „apărare” ca răspuns la „actele agresive” ale Israelului împotriva aliaților săi, inclusiv asasinarea liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah.

Gen. Mohammad Bagheri, șeful de stat major al forțelor armate ale Iranului: „Gărzile Revoluționare și forțele armate ale Iranului sunt pregătite atât defensiv, cât și ofensiv, să repete această operațiune cu o intensitate multiplă. Dacă regimul sionist, care a înnebunit, nu este ținut în frâu de America și de Europa și intenționează să continue astfel de crime sau să facă ceva împotriva suveranității sau integrității noastre teritoriale, operațiunea din această seară va fi repetată la o scară mult mai mare și vom lovi infrastructura israeliană”.

Joe Biden, președintele Statelor Unite: Fiți convinși că Statele Unite sprijină întrutotul Israelul.

Reporter: Cum credeți că ar trebui să răspundă Israelul?

Joe Biden: Chiar despre asta discutăm acum. Suntem în contact permanent cu guvernul israelian și aliații, rămâne de văzut care va fi răspunsul.

Între timp, armata israeliană a cerut, în două zile, evacuarea a mai mult de 50 de sate din sudul Libanului, după ce a trimis trupe suplimentare pentru a întări incursiunea terestră dincolo de graniță.

Hezbollah susține că luptătorii săi deja s-au angajat în lupte cu soldații israelieni. De partea cealaltă armata israeliană anunță că este angajată în „confruntări de aproape” și a raportat primul soldat ucis în interiorul Libanului.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult