Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Criza superbacteriilor ar putea deveni mai gravă, omorând aproape 40 de milioane de oameni până în 2050, estimează un studiu

Numărul de vieți pierdute în întreaga lume din cauza infecțiilor care sunt rezistente la medicamentele destinate să le trateze ar putea crește cu aproape 70% până în 2050, proiectează un nou studiu, scrie CNN.

Cumulativ, din 2025 până în 2050, lumea ar putea înregistra peste 39 de milioane de decese care sunt direct atribuite rezistenței antimicrobiene sau AMR, potrivit studiului, care a fost publicat luni în revista The Lancet.

Rezistența antimicrobiană apare atunci când agenții patogeni precum bacteriile și ciupercile dezvoltă capacitatea de a se sustrage de la medicamentele folosite pentru a le ucide.

Organizația Mondială a Sănătății a numit AMR „una dintre cele mai importante amenințări la nivel mondial pentru sănătatea publică și dezvoltare”, determinată de utilizarea greșită și utilizarea excesivă a medicamentelor antimicrobiene la oameni, animale și plante, care pot ajuta agenții patogeni să dezvolte rezistență la acestea.

Noul studiu dezvăluie că, atunci când vine vorba de prevalența AMR și de efectele sale, „ne așteptăm să se înrăutățească”, a spus autorul principal, Dr. Chris Murray, director al Institutului pentru Valori și Evaluare a Sănătății de la Universitatea din Washington.

„Avem nevoie de o atenție adecvată asupra noilor antibiotice și administrarea antibioticelor, astfel încât să putem aborda ceea ce este cu adevărat o problemă destul de mare”, a spus el.

Persoanele în vârstă poartă povara

Cercetătorii – de la Proiectul de Cercetare Globală a Rezistenței Antimicrobiene, Institutul pentru Valori și Evaluare a Sănătății și alte instituții – au estimat decesele și bolile atribuibile versus asociate rezistenței antimicrobiene pentru 22 de agenți patogeni, 84 de combinații patogen-medicament și 11 infecții în 204 țări și teritorii din 1990 până în 2021.

Un deces atribuit rezistenței antimicrobiene a fost cauzat direct de aceasta, în timp ce un deces asociat cu AMR poate avea o altă cauză care a fost exacerbată de rezistența la antimicrobiene.

Aproximativ 520 de milioane de înregistrări individuale au făcut parte din datele pentru a face aceste estimări.

Cercetătorii au descoperit că din 1990 până în 2021, decesele cauzate de AMR au scăzut cu peste 50% în rândul copiilor sub 5 ani, dar au crescut cu peste 80% în rândul adulților de 70 de ani și peste - tendințe care se estimează că vor continua.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult