Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 14 aprilie. Franța a înregistrat 15.000 de decese

Your browser doesn't support HTML5 video.

Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 14 aprilie. Până în prezent, pe glob sunt aproape două milioane de cazuri confirmate cu noul virus și peste 100.000 de morți.

Franta rămâne închisă, încă o lună, până pe 11 mai. Anunţul a fost făcut, de președintele Macron, într-un discurs solemn, de la Palatul Elysee.

În schimb, în Austria și în unele părți ale Italiei se redeschid, de marți, anumite magazine, pe lângă cele alimentare și farmacii, care au funcţionat şi pe timpul crizei.

Spania a trecut de 18 mii de decese, iar Marea Britanie de 12 mii.

De asemenea, cu aproape 24 mii de americani răpuşi de COVID-19, și cu milioane aflați în șomaj, președintele SUA, Donald Trump, s-a certat cu reporterii, care i-au reproșat că iniţial a ignorat avertismentele privind gravitatea crizei.

Coronavirus România, LIVE UPDATE 14 aprilie. Peste 6.600 de cazuri; starea de urgenţă va fi prelungită

Citește și
Florin Cîțu - 6
Florin Cîțu: Economia din țara noastră este într-o situație imposibilă

 

UPDATE 21:15 Franţa, a patra ţară care a înregistrat peste 15.000 de decese

 

În Franţa s-au înregistrat oficial marţi peste 15.000 de decese cauzate de infecţii cu coronavirus, devenind a patra ţară care depăşeşte acest prag după Italia, Spania şi Statele Unite, în timp ce rata de creştere a deceselor este din nou în creştere uşoară după o aplatizare în zilele anterioare, relatează Reuters.

Numărul de persoane din unităţile de terapie intensivă a scăzut la 6.730 de la 6.821 într-un interval de 24 de ore, această scădere fiind înregistrată pentru a şasea zi consecutiv, ceea ce sugerează că măsurile de izolare, prelungite luni până la 11 mai în Franţa, au efecte pozitive în ceea ce priveşte controlul asupra răspândirii bolii COVID-19.

UPDATE 19:30 Italia a înregistrat 602 noi decese

 

Italia a anunţat marţi 602 noi decese de COVID-19, a doua creştere consecutivă a numărului de morţi de la o zi la alta, dar numărul de cazuri noi a scăzut la 2.972 de la 3.153 în ziua precedentă, reprezentând cel mai scăzut bilanţ zilnic de pe 13 martie, relatează Reuters.

Bilanţul total al deceselor de la declanşarea epidemiei, pe 21 februarie, a crescut la 21.067, a anunţat Agenţia protecţiei civile, cel mai grav bilanţ din lume al pandemiei după cel din SUA.

Numărul total al cazurilor confirmate oficial a crescut la 162.488, al treilea cel mai ridicat din lume după cele din SUA şi Spania.

18:00 Guvernul danez propune o redeschidere mai rapidă a societăţii

 

Guvernul danez doreşte să redeschidă societatea mai repede decât s-a anticipat, întrucât numărul de spitalizări legate de coronavirus continuă să scadă, a declarat marţi premierul Mette Frederiksen, relatează Reuters.

''Numărul spitalizărilor nu a crescut, a scăzut. Şi numărul de persoane la terapie intensivă este de asemenea în scădere", a menţionat premierul Mette Frederiksen în cadrul unei conferinţe de presă, fără a prezenta detalii privind propunerea guvernului.

Propunerea va fi discutată cu alte partide în parlament, marţi seara, a adăugat Frederiksen.

UPDATE 14.20 Fostul preşedinte finlandez Martti Ahtisaari, testat pozitiv pe 23 martie, continuă recuperarea  

Fostul preşedinte finlandez Martti Ahtisaari, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, se recuperează după ce a contractat virusul SARS-CoV-2, a anunţat marţi administraţia prezidenţială de la Helsinki, la trei săptămâni după ce Ahtisaari şi soţia sa au fost testaţi pozitiv cu noul coronavirus, relatează Reuters.

''S-au dovedit negative cele mai recente teste ale preşedintelui Martti Ahtisaari şi ale doamnei Eeva Ahtisaari, care continuă să se recupereze'', a menţionat preşedinţia finlandeză într-o declaraţie.

Infectarea lui Martti Ahtisaari (82 de ani) cu SARS-SoV-2 a fost confirmată pe 23 martie, la câteva zile după soţia sa.

Până luni, în Finlanda au fost confirmate 3.064 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, dintre care 59 fatale.

Născut la 23 iunie 1937, Martti Ahtisaari a fost preşedinte al Finlandei în perioada 1994-2000 şi a câştigat Nobelul pentru Pace în 2008 pentru contribuţia sa îndelungată la medierea păcii.

În 1994, el a devenit primul preşedinte al Finlandei ales prin vot universal, iar după numai un an Finlanda a aderat la Uniunea Europeană. Succesul misiunii din Aceh a determinat nominalizarea lui Martti Ahtisaari la Premiul Nobel pentru Pace în 2005 şi 2006.

UPDATE 14.10 Turcia intră din nou în izolare weekendul următor

 

Turcia intră din nou în izolare în weekendul următor, în cadrul unor măsuri vizând oprirea răspândirii noului coronavirus, a anunţat preşedintele Recep Tayyip Erdogan, prelungind astfel această măsură care vizează 31 de provincii timp de 48 de ore, relatează Reuters.

Anunţarea tardivă a acestei măsuri de izolare în weekendul trecut i-a făcut pe locuitorii principalelor oraşe din ţară să ia vineri magazinele cu asalt în vederea constituirii de provizii.

Noi perioade de izolare ar putea să fie instituite, iar măsuri de evitare a confuziei de la sfârşitul săptămânii trecute urmează au fost luate, a anunţat luni Erdogan.

”În cadrul Consiliului nostru de Miniştri, am decis să prelungim izolarea în weekend atunci când acest lucru este necesar”, a anunţat şeful statului.

Turcia înregistra 61.049 de contaminări confirmate cu noul coronavirus luni, care a ucis 1.296 de oameni în ţară, potrivit ministrului Sănătăţii.

UPDATE 14.00 Numărul deceselor provocate de COVID-19 în Elveţia a ajuns la 900

 

Bilanţul deceselor provocate de COVID-19 în Elveţia a ajuns la 900, a informat marţi Agenţia de sănătate publică a ţării, în creştere de la 885 luni, potrivit Reuters.

De asemenea, numărul de persoane care au fost testate pozitiv pentru noul coronavirus a crescut la 25.834 de la 25.580, a precizat aceeaşi sursă.

Guvernul elveţian a prelungit restricţiile pentru limitarea epidemiei de COVID-19 până în data de 26 aprilie. După această dată, va începe relaxarea treptată a măsurilor.

UPDATE 13.10 China îşi consolidează controalele la frontiera cu Rusia în urma unei creşteri a bilanţului contaminărilor ”importate” de covid-19 din această ţară

 

China a înregistrat în ultima zi 89 de cazuri de contaminare cu noul coronavirus, mai puţine decât cu o zi înainte, a anunţat Comisia Naţională chineză a Sănătăţii, relatează Reuters.

Dintre aceste cazuri, 86 sunt ”importate” - faţă de 98 cu o zi înainte.

Televiziunea de stat chineză a anunţat că 79 dintre cazurile ”importate” se află în provincia Heilongjiang, în nord-estul ţării, la frontiera cu Rusia.

Bilanţul contaminărilor confirmate cu noul coronavirus în China a crescut la 82.249 iar al morţilor din cauza covid-19 a crescut la 3.341 şi niciun mort nu a fost înregistrat luni.

Însă China încearcă să oprească un al doilea val de covid-19 şi să stopeze ”importul” de cazuri din Rusia - noua ”linie a frontului” în războiul împotriva pandemiei.

UPDATE 13.00 Bilanţul morţilor din cauza Covid-19 în SUA creşte cu 1.509 la 23.529 de decese

 

Statele Unite au înregistrat 1.509 de morţi din cauza noului coronavirus într-o singură zi, la fel ca în ajun, a anunţat Universitatea Johns Hopkins, relatează AFP.

Acest bilanţ creşte numărul morţilor la 23.529 de la începutul epidemiei în Statele Unite, cea mai îndoliată ţară din lume de covid-19.

UPDATE 12.40 Bilanţul în Spania depăşeşte 18.000 de morţi

 

Bilanţul deceselor provocate de epidemia de COVID-19 în Spania a depăşit 18.000, consemnează marţi AFP şi Reuters. În ultimele 24 de ore au murit după contaminarea cu coronavirus 567 de pacienţi, ceva mai mulţi decât în ziua precedentă, când se înregistraseră 517 decese, arată datele Ministerului Sănătăţii de la Madrid.

Cu 18.056 de morţi, Spania este în continuare a doua ţară europeană ca număr de morţi provocate de coronavirus, după Italia; s-au confirmat 172.541 de cazuri de infectare, cu 3045 mai multe decât luni.

În acest context, luni s-a reluat activitatea în anumite sectoare ale economiei spaniole, după două săptămâni de blocaj.

UPDATE 12.30 Situaţia actualizată a cazurilor de COVID-19 în statele vecine României

 

Numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus şi cel al deceselor cauzate de COVID-19 a continuat să crească în ultimele 24 de ore în ţările vecine României, autorităţile făcând apel la populaţie, marţi, să respecte măsurile de distanţare socială pentru a reduce răspândirea epidemiei.

Potrivit site-ului koronavirus.gov.hu, citat de MTI, în Ungaria numărul cazurilor confirmate de infectare cu virusul SARS-CoV-2 a ajuns marţi dimineaţă la 1.512, dintre care 122 au fost fatale. În ultimele 24 de ore au decedat 13 pacienţi cu COVID-19, iar numărul celor testaţi pozitiv a sporit cu 54.

Epidemia a ajuns în stadiul de răspândire în rândul comunităţilor, numărul real al purtătorilor virusului fiind mult mai mare decât cel al purtătorilor înregistraţi. Toate persoanele trebuie să respecte restricţiile pe care guvernul ungar le-a extins pe perioadă nedeterminată, adaugă site-ul citat.

În Bulgaria, numărul persoanelor testate pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 era marţi dimineaţă de 695, cu 19 mai multe faţă de ziua de luni, a anunţat şeful Centrului guvernamental de criză de la Sofia, generalul-maior Venţislav Mutafciski, informează BTA.

Până în prezent în această ţară au decedat 35 de persoane din cauza COVID-19, ceea ce înseamnă 4,9% din numărul total al persoanelor infectate cu noul coronavirus. Modelele matematice indică faptul că vârful epidemiei este aproape.

În Republica Moldova, 188 de persoane bolnave de COVID-19 se află în stare gravă, dintre care 17 sunt conectate la aparate de respiraţie artificială, a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, ministrul sănătăţii moldovean Viorica Dumbrăveanu. Aceasta a precizat că luni au fost externate 27 de persoane, numărul persoanelor vindecate ajungând la 134.

În cadrul conferinţei, directorul adjunct al Centrului de triere COVID-19 din Chişinău, Alexandru Cornovolov, a menţionat că de la începutul funcţionării instituţiei au fost supuse trierii 113 pacienţi, fiind efectuate 88 de teste de laborator. Dintre acestea, doar în cazul a 22 de pacienţi testul la COVID-19 s-a dovedit a fi pozitiv.

Autorităţile medicale au anunţat că în prezent 135 de persoane infectate cu COVID-19 sunt tratate la domiciliu, asistate de medicul de familie.

Până marţi dimineaţă, în Republica Moldova au fost înregistrate 1.712 cazuri de COVID-19, dintre care 36 au fost fatale.

Centrul de sănătate publică al Ministerului Sănătăţii de la Kiev a anunţat marţi dimineaţă că în Ucraina numărul cazurilor confirmate de COVID-19 a ajuns la 3.372, cu 270 noi cazuri în ultimele 24 de ore. Un număr de 98 de pacienţi au decedat (dintre care 86% aveau vârste peste 50 de ani), iar 119 s-au vindecat complet, potrivit ukrinform.net.

Cele mai multe cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 din Ucraina se înregistrează în municipiul Kiev (551) şi regiunile Cernăuţi (456), Ivano-Frankovsk (332) şi Ternopil (280). Până în prezent, de la izbucnirea epidemiei au fost efectuate în Ucraina 35.153 de teste PCR.

În Serbia, datele disponibile pe site-ul covid19.rs arată că până la 12 aprilie erau confirmate 3.630 de cazuri de COVID-19. Laboratorul naţional al Institutului Torlak din Belgrad a testat până duminică 18.312 de persoane eligibile (situate în zona de transmitere intensă a virusului şi prezenţa simptomelor de infectare a tractului respirator).

UPDATE 11.00 Numărul cazurilor de infectare din Rusia a depăşit 20.000 în urma unei creşteri zilnice record

 

Rusia a raportat marţi 2.774 de cazuri noi de COVID-19, o creştere zilnică record, care aduce numărul total al persoanelor infectate la 21.102, a informat cabinetul de criză creat pentru a gestiona epidemia de coronavirus, preluat de Reuters.

Potrivit acestuia, bilanţul deceselor provocate de COVID-19 a ajuns în prezent la 170 în Rusia, după recenzarea a încă 22 de morţi în cursul nopţii.

UPDATE 10.20 Polonia își repornește economia și cere celor vindecați de coronavirus să doneze sânge

 

Polonia își repornește economia începând cu 19 aprilie, în timp ce autoritățile cer celor vindecați de coronavirus să done sânge pentru ca anticorpii lor să-i ajute și pe ceilalți să treacă peste boală.

UPDATE 10.00 OMS: Există 70 de vaccinuri pentru coronavirus în lucru, 3 se testează deja pe oameni

 

Sunt 70 de vaccinuri împotriva coronavirusului în lucru, trei aflându-se deja în faza de testare pe oameni, spune Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

UPDATE 9.30 Austria iese din pandemie: mii de magazine și grădini publice se redeschid

 

Mii de magazine se redeschid marți în Austria, care devine astfel prima țară europeană unde se relaxează restricțiile impuse de pandemia de coronavirus.

UPDATE 8.45 Vladimir Putin a avertizat Rusia să se pregătească pentru o „criză extraordinară” provocată de coronavirus

 

Preşedintele Vladimir Putin a avertizat Rusia să se pregătească pentru o „criză extraordinară” provocată de coronavirus, după ce luni autorităţile de aici au raportat mai mult de 2.550 de cazuri.

Putin le-a spus oficialilor să fie pregătiţi pentru scenarii „extraordinare” referitoare la pandemie, în timp ce Moscova a înăsprit măsurile de izolare, scrie The Guardian.

În total, numărul cazurilor de Covid-19 raportate în Rusia este de peste 18.300, iar cel al deceselor a depăşit 145.

În timpul unei videoconferinţe de luni, Putin a spus că următoarele săptămâni vor fi decisive pentru lupta Rusiei împotriva coronavirusului şi că situaţia „se schimbă, practic, în fiecare zi şi, din păcate, nu în bine”.

Preşedintele le-a spus oficialilor că trebuie să ia în calcul „toate scenariile privind evoluţia situaţiei, chiar şi pe cele mai complexe şi extraordinare”.

El a cerut şi măsuri pentru a pune la dispoziţia medicilor echipamente de protecţie. „Ştiu că nu sunt niciodată suficiente şi, desigur, aici avem nevoie de măsuri suplimentare pentru a scăpa de aceste neajunsuri”.

Putin a adăugat că Rusia va apela la ajutorul Ministerului Apărării, dacă este nevoie.

UPDATE 8.40 Coreea de Sud - Curba epidemiei de Covid-19 continuă să scadă  

Autorităţile sanitare din Coreea de Sud au raportat marţi 27 de noi cazuri de infectare cu Covid-19, aceasta fiind a 13-a zi consecutivă în care numărul de îmbolnăviri înregistrate este sub 100, relatează The Guardian.

Rata îmbolnăvirilor descreşte în epicentrul Deagu şi oraşele din jur.

Cifrele anunţate marţi de Centrul pentru controlul şi prevenţia bolilor din Coreea de Sud au adus bilanţul naţional la 10.564 de cazuri şi 222 de decese.

Autorităţile sanitare au spus că cel puţin 940 de cazuri au fost legate de persoane care au ajuns în ţară din străinătate, cele mai multe de acest fel fiind detectate în ultimele trei săptămâni.

Situația în Europa

 

Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat luni seară că prelungeşte starea de urgenţă până pe 11 mai.

În schimb, într-o zi care a marcat o nouă scădere a numărului de morţi, la 517 în 24 de ore, Spania anunță relaxarea parțială a restricțiilor, pentru a-și sprijini economia.

De luni, a fost reluat lucrul la companiile din construcții și în unele fabrici.

Pe de altă parte, în Marea Britanie, numărul deceselor înregistrate doar în spitale a trecut de 11.300.

Și ar putea urca până la 30.000 în lunile următoare.

În a doua zi a Paștelui catolic, liderul de la Elysee a venit cu vești nu tocmai bune pentru locuitorii Hexagonului.

Emmanuel Macron, președintele Franței: „Carantina cea mai strictă trebuie extinsă până luni, 11 mai. Este singura șansă ca, în această perioadă să acționăm eficient. Este condiția pentru a reduce propagarea virusului, pentru a aduce paturi noi în unitățile de terapie intensivă și să permitem cadrelor noastre medicale să își refacă forțele. Luni, 11 mai, va fi posibilă (ridicarea carantinei) numai dacă vom continua să dăm dovadă de civism, să fim responsabili, să respectăm legile și dacă propagarea virusului încetinește."

Până atunci, în mediile medicale franceze există păreri diferite. „Mă tem de un al doilea val al pandemiei în Franța”, spune medicul șef al serviciului de reanimare al unui mare spital parizian.

Elie Azoulay, șef serviciu reanimare: „Cred că există în continuare posibilitatea, care, din nefericire, ar putea deveni realitate, să avem un al doilea vârf la același nivel, ceea ce ar fi catastrofal sau s-ar putea să urmeze un nou vârf al pandemiei, chiar mai mare."

Una dintre cele mai afectate țări de epidemia de coronavirus, Spania iese din blocajul total. Măsurile de distanțare socială sunt în continuare menținute, dar, începând de luni, li se permite companiilor de construcții și unor fabrici să-și reia activitatea.

Scott McLean, CNN: „Este important să reținem că motivul pentru care acestui segment de forță de muncă i s-a spus să rămână acasă a fost, în primul rând, pentru ca secțiile de terapie intensivă din spitale să nu fie copleșite de un număr mare de cazuri. În prezent, Spania folosește un centru de conferințe, tren și 13 hoteluri pentru a trata pacienții bolnavi de COVID-19."

Totuși, mulți atrag atenția că Spania relaxează prea curând măsurile de izolare.

Peter Drobac, expert: „Trebuie să spun că sunt destul de îngrijorat cu privire la relaxarea oricărei măsuri de distanțare fizică în acest moment, deoarece există încă o transmitere destul de largă a virusului în comunitate."

Mai ales că oamenii care se întorc la lucru folosesc transportul în comun, la orele de vârf.

Bărbat: „În situația mea, vreau să muncesc pentru că nu mai am bani și trebuie să plătesc facturile, chiria. Am copilul acasă, așa că trebuie să mă duc la muncă. Să sperăm că aceste măsuri nu înrăutățesc, lucrurile pentru că suntem deja sufocați."

Bărbat: „Nu sunt îngrijorat, sunt un muncitor esențial, așa că am muncit chiar și în perioada carantinei."

Bărbat: „Sunt foarte îngrijorată, pentru că sunt acasă, fac cumpărăturile pentru câteva zile și apoi vin aici și văd asta. Mă face să mă tem un pic."

Pentru a evita o noua explozie a cazurilor de contagiune, 10 milioane de măști au fost distribuite pentru cei care circulă cu autobuzele sau metroul.

Iar la Londra, premierul Boris Johnson este în convalescență la conacul Chequers, reședința oficială de vacanță pentru șefii de guvern ai Marii Britanii. Alături de el se află și Carrie Symonds, logodnica lui însărcinată.

Situația în Statele Unite  

Statele Unite se apropie de 590.000 de cazuri de infectare confirmate, iar numărul deceselor depăşeşte 23.000. 

Guvernatorul statului New York, acolo unde sunt aproape 200 de mii de infectări, este de părere că a fost atins plafonul pandemiei, iar de acum numărul de cazuri va fi în scădere. O veste tristă vine de la bordul unui portavion al marinei militare americane, care a pierdut un marinar ce a murit din cauza Covid-19.

O doctoriță din New York dezvăluie cum arătă o zi de muncă la spitalul la care lucrează, în cartierul Brooklyn, în plină pandemie de coronavirus.

Melanie Malloy, medic: „Azi sunt 43 de pacienți internați pe secție. Este destul de aglomerat, dar trebuie să spun că este mult mai bine decât acum câteva săptămâni când aveam 86-96 de pacienți pe secție și alți 30 de oameni așteptau internarea. A fost foarte greu. A fost o săptămână foarte, foarte grea."

Iar la terapie intensivă, situația e cam asemănătoare.

Melanie Malloy: „Vreau să vă arăt un pic din secția de Terapie Intensivă. Așadar, este plin la Terapie Intensivă, fiecare pacient de aici este conectat la ventilator. Așa cum puteți vedea, nu este un spațiu foarte mare, dar este plin. Fiecare pat este ocupat. Este greu să te gândești că cineva dintre pacienții tăi pe care i-ai diagnosticat astăzi, s-ar putea să nu mai fie mâine când te întorci la lucru."

Astfel de drame au loc aproape în fiecare spital din New York. Erik Blutinger, medic: „E o nebunie în acest moment. Toată lumea e infectată pe aceste holuri."

În spitale se dau, zi și noapte, bătălii pentru viața pacienților bolnavi de Covid. Un medic de la un spital din Queens, New York, a transmis de pe frontul luptei cu acest dușman nemilos.

Erik Blutinger: „Văd pacienți tineri, bătrâni, oameni de toate vârstele, care sunt incredibil de bolnavi. Se aud doar aparatele de oxigen și ventilatoarele. Acesta este un ventilator, îl ținem protejat cu folie de plastic ca să ne asigurăm că nu se contaminează. Nu am văzut niciun loc liber în zona de urgențe, dar încercăm să mai facem loc măcar pentru încă un pacient."

Rata mortalității rămâne ridicată la New York. Totuși, un semn bun este că numărul noilor internări în spitale este în scădere. Guvernatorul Andrew Cuomo susține că a fost atins plafonul infectărilor, adică epidemia a ajuns la punctul culminant.

Andrew Cuomo, guvernator: „Numărul total al deceselor este de 10.056. Din nou, din perspectivă, 10.000... 2.700 de vieți au fost pierdute pe 11 septembrie, iar 11 septembrie a schimbat fiecare locuitor din New York care a fost capabil să își dea seama ce s-a întâmplat în acea zi."

Situația în New York este complicată și de schimbarea vremii. Metropola a fost lovită de o furtună însoțită de ploi, iar eforturile paramedicilor sunt și mai dificile în aceste condiții.

În acest timp, la bordul portavionului USS Roosevelt a fost înregistrat un deces din cauza Covid-19. Marinarul, al cărui nume nu a fost făcut public, fusese testat pozitiv pe 30 martie și se afla în tratament la un spital militar. Este primul deces de la bordul acestei nave gigant, cu peste 4.800 de marinari, dintre care 585 au fost testați pozitiv. Noul coronavirus este de zece ori mai mortal decât virusul responsabil de gripă de tip A(H1N1) apărută la sfârșitul lunii martie 2009 în Mexic, a anunțat Organizația Mondială a Sănătății.

Și epidemiologul Anthony Fauci, principalul sfătuitor al lui Donald Trump pentru această criză, îndeamnă obsesiv la prudență.

Anthony Fauci, epidemiolog: „Revenirea cred că ar putea începe luna viitoare, măcar în anumite aspecte. Dar, repet, e dificil să fac asemenea predicții, pentru că, dacă nu se va întampla așa, declarațiile s-ar întoarce împotriva mea. Nu vreau să fiu o persoană pesimistă, dar cu cât ne apropiem de toamnă sau de începutul iernii, există posibilitatea să vedem o revenire (a virusului). "

Covid-19 nu l-a ocolit nici pe un prezentator al televiziunii ABC.

George Stephanopoulos, prezentator: „Eu, de asemenea, am aflat, în sfârșitul de săptămână, că testul meu este pozitiv pentru Covid, dar nu este o surpriză dat fiind că sunt aici de câteva săptămâni, dar se pare că sunt printre cazurile asimptomatice, nu am avut febră, nu am avut frisoane, nu m-a durut capul, nu am tușit, respirația nu a fost greoaie, mă simt minunat."

Măsurile de distanțare socială s-au dovedit, până acum, singura cale viabilă prin care poate fi oprită răspândirea virusului. Poate că izolarea e dificil de suportat, dar cu puțin umor trecem și peste asta. Face ocolul internetului o fotografie, cu o venerabilă doamna de 93 de ani în izolare la Pittsburgh. A fost fotografiată la geam cu mesajul. "Mai vreau bere!" În condițiile în care China raporta luni cel mai mare număr de cazuri noi din ultimele șase săptămâni, guvernul din Beijing a impus restricții privind publicarea de cercetări academice referitoare la originea noului coronavirus.

Ivan Watson, CNN: „CNN a aflat despre noul regulament de pe site-ul Universității Fudan, una dintre instituțiile de elită ale Chinei. Documentul prevede că "orice studiu care trasează originea virusului ar trebui administrat cu mare strictețe. Un responsabil de la Ministerul Educației ne-a confirmat emiterea noilor reguli, dar a precizat că documentul n-ar fi trebuie făcut public. Curând după această discuție, site-ul Universității a șters documentul de pe site. Am aflat că alte două universități au publicat pe site noile reguli, iar una dintre ele le-a șters de asemenea. Toate acestea sunt relevante întrucat, oficial, primele cazuri de coronavirus au fost detectate în Wuhan în decembrie anul trecut. Și s-a remarcat un model de conduită al guvernului chinez, care a luat măsuri ca să-i reducă la tăcere pe medicii și cercetătorii, care au încercat să dea alarma în legătură cu boala mortală. A fost cazul doctorului Li Wenliang din Wuhan, care a fost interogat de polișie și ulterior a murit din cauza coronavirusului într-un spital."

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult