Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Coreea de Nord acuză SUA: „Ne pune în pericol relația cu Coreea de Sud”

Coreea de Nord a avertizat, marți, Statele Unite că deține armament nuclear „puternic și trainic”, pe care l-ar putea folosi pentru a riposta împotriva unui atac.

Totodată, Phenianul a acuzat Administrația Trump că ar folosi drept pretext Jocurile Olimpice de Iarnă, pentru a detașa forțe militare în Peninsulă.

Han Tae Song, ambasadorul nord-coreean la ONU, a cerut Statelor Unite să suspende permanent operațiunile militare cu Coreea de Sud, care au fost oprite temporar în contextul Jocurilor Olimpice de Iarnă care încep pe 9 februarie, scrie Reuters.

Totodată, diplomatul nord-coreean a acuzat forțele americane că dispun de „manevre militare precare”, prin care își aduc armament strategic în Peninsulă, profitând de această situație.

„Este o acțiune periculoasă, care pune în pericol atmosfera pozitivă a relațiilor intercoreene. Această acțiune ar putea conduce din nou spre o etapă extremă a confruntărilor”, a spus Han Tae Song, în cadrul unei conferințe ONU la Geneva.

Citește și
exercitiu militar sua in Coreea
Oficial SUA: Armata se pregăteşte "foarte serios" de un război cu Coreea de Nord

Totodată, reprezentantul nord-coreean a dat asigurări că Phenianul are capacitatea de a contracara orice amenințare nucleară, subliniind că testele nucleare efectuate anul trecut le-a permis autorităților să „perfecționeze o forță nucleară națională”, într-o metodă sigură și transparentă.

„Coreea de Nord a ajuns să dețină un arsenal de război puternic, pe care nicio forță și nimic nu-l poate replica. Sunt mândru să vă spun că forța noastră nucleară poate contracara orice amenințare venită din partea Statelor Unite și reprezintă un instrument puternic de intimidare, care previne SUA să înceapă un război îndrăzneț”, a mai spus Han Tae Song, conform RT.

În acest context, diplomatul a dat asigurări că Phenianul „are simț de răspundere”, în ceea ce privește puterea nucleară și că nu va folosi arsenalul decât în situația în care suveranitatea sau interesele Coreei de Nord vor fi încălcate de forțe ostile.

În urmă cu o săptămână, autoritățile de la Phenian și Seul au decis termenii participării delegației nord-coreene la Jocurile Olimpice. Decizia a venit în urma a două săptămâni de discuții bilaterale, percepute drept un semn de detensionare a situației din regiune.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult