Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cel mai mare schimb de prizonieri de la sfârșitul Războiului Rece s-a finalizat. 24 de persoane arestate au fost eliberate

Your browser doesn't support HTML5 video.

Trei americani eliberați după un schimb de prizonieri cu Rusia s-au întors acasă. Au fost întâmpinați de președintele Joe Biden și de vicepreședinta Kamala Harris înainte să-și îmbrățișeze familiile.

În total 24 de persoane arestate în Rusia, Statele Unite, Germania, ori în alte țări din Occident au fost eliberate în cel mai mare schimb de acest fel de la sfârșitul Războiului Rece. Vladimir Putin a întâmpinat 8 persoane eliberate printre care un colonel FSB asasin și spioni. Fostul pușcaș marin american Paul Whelan a fost primul american care a coborât din avion, la baza aeriană Andrews, în apropiere de Washington. Au trecut ... 2.043 de zile de când agenți FSB mascați au năvălit în camera sa de hotel din Moscova, l-au imobilizat și au anunțat că este arestat pentru spionaj. Reporterul de la Wall Street Journal, Evan Gershkovich - acuzat și el de spionaj a fost întâmpinat de părinți și soră. Familie a așteptat ... 491 de zile eliberarea să. Jurnalista ruso-americană Alsu Kurmasheva întâmpinată de fiicele sale. Jake Sullivan, Consilier Prezidențial American: ”De la președinte în jos. Am păstrat un contact regulat și de rutină cu ei. Am petrecut mult timp cu familiile lui Evan, Paul și Alsu și, de cele mai multe ori, după cum vă puteți imagina, au fost conversații dificile dar nu astăzi”.

Acestea sunt primele imagini ale disidenților ruși eliberați în cel mai mare schimb de prizonieri Est-Vest din istoria post-sovietică. Aceștia au ajuns în Germania. Ilya Yashin, un critic proeminent al Kremlinului, care execută o pedeapsă de 8 ani și jumătate pentru că a criticat războiul Rusiei cu Ucraina, a postat, pe Telegram, fotografia în care apare alături de foştii colegi ai lui Alexei Navalnîi. La schimb au fost eliberați și au ajuns la Moscova 8 ruși deținuți în mai multe țări occidentale. Vladimir Putin i-a întâmpinat la aeroport. Vladimir Putin: ”Aș dori să vă felicit pe toți pentru întoarcerea în patria voastră. Acum aș dori să mă adresez celor care sunt direct implicați în serviciul militar. Vreau să vă mulțumesc pentru loialitate față de jurământ, datorie și patria voastră, care nu v-a uitat nici măcar o clipă”. Cel mai important deținut rus eliberat este Vadim Krasikov, un fost colonel al serviciilor secrete ruse, condamnat la închisoare pe viață în Germania, pentru uciderea unui disident cecen exilat la Berlin.

Lt. Gen. în retragere Mark Hertling: "Vadim Krasikov este un tip care a ucis pe cineva într-un parc din Berlin în 2019. El este un executant, un criminal". Surse occidentale susțin că Putin l-a cerut de mult timp pe Krasikov într-un schimb de prizonieri. Cancelarul german, Olaf Scholz a recunoscut că eliberarea asasinului rus a fost o decizie grea. Olaf Scholz: ”Cred că aceasta este decizia corectă. Și dacă au fost îndoieli, ele se pierd de îndată ce stai de vorbă cu cei care sunt acum liberi”. Biden: ”Decizia cea mai dificilă a trebuit să fie luată de alte țări pentru că le-am cerut să facă ceea ce era împotriva propriilor interese imediate. Și a fost cu adevărat o decizie greu de luat, în special pentru Germania și Slovenia. Slovenia s-a alăturat în ultimul moment. Și vă mărturisesc că și cancelarul german a fost incredibil”. În Slovenia erau deținuți doi spioni ruşi sub acoperire, Artem și Ana Dulţev care pretindeau că sunt un cuplu de argentinieni. Au revenit în Rusia însoțiți de copii lor. Schimbul de prizonieri s-a făcut propriu-zis pe aeroportul din Ankara, întrucât Turcia a coordonat totul, cu implicarea Germaniei, Poloniei, Sloveniei și Norvegiei. Din Ankara, aeronavele cu deţinuţi s-au îndreptat spre Statele Unite, respectiv Rusia.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult