Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Caniculă și zeci de incendii raportate în doar 24 de ore în Grecia. Localitatea din care oamenii au fost îndemați să plece

Your browser doesn't support HTML5 video.

Căldura extremă face mari pagube în Grecia, o destinație preferată de vacanță a românilor.

În ultimele 24 de ore, peste 60 de incendii de vegetație au izbucnit în regiune. Cele mai grave au fost aproape de Atena.

Cel puțin două persoane au ajuns la spital, iar pericolul nu a trecut. Un risc ridicat de incendii a fost anunțat - pentru joi - în multe zone ale țării, printre care Attica sau insulele Evia și Lesbos.

Alarma s-a dat, miercuri după-amiaza, în orașul Koropi, aflat la 30 de kilometri de Atena. Localnicii au primit mesaje de avertizare pe telefon prin care erau îndemnați să plece în satele vecine. Unii au sărit în ajutorul pompierilor pentru a opri extinderea focului.

În ciuda eforturilor intense, flăcările s-au propagat pe câmpuri cu iarbă uscată și măslini. Incendiul s-a extins foarte repede din cauza vântului puternic, care a atins pe alocuri forța unei vijelii, spun autoritățile locale.

Citește și
inundatie incendiu
Inundații în Spania, incendii puternice în Grecia și Cipru. Vara abia a început, iar Europa este lovită de fenomene extreme

Ca măsură de precauție, autostrada care leagă orașul Koropi de suburbiile Atenei a fost închisă. Vizibilitatea redusă din cauza fumului și a căderilor de cenușă a contribuit, de asemenea, la întârzieri în trafic pe unele șosele care duceau spre aeroportul din capitala Greciei.

Bărbat grec: "Trebuie să fim foarte atenți. Trebuie să curățăm vegetația uscată. Să nu mai fim în pericol, pentru că, după cum puteți vedea, există un mare pericol să ne pierdem viețile și casele".

Imaginile filmate de martori arată iahturi, mașini și clădiri carbonizate. Dezastrul nu a fost provocat doar de caniculă, a spus purtătorul de cuvânt al pompierilor. Anchetatorii au intrat în posesia unei înregistrări video în care se vede cum un bărbat dă foc la iarba uscată, având lângă el o canistră cu combustibil.

Spre seară, intensitatea incendiului a mai scăzut, dar acesta nu a fost stins în totalitate. Vântul, încă puternic, transportă scânteile care pot reaprinde vâlvătaia. O luptă cu focul s-a dus și în insula Naxos, din Marea Egee, destinatie căutată și de turiștii români.

Zeci de incendii de vegetație au izbucnit în Grecia în ultimele zile, pe fondul temperaturilor caniculare, dar și a unei ierni călduroase și secetoase care a lăsat vegetația uscată.

Între timp, mai multe persoane au fost arestate și acuzate că au provocat accidental focurile.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult