Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Armata americană anunţă reluarea ajutorului umanitar în Gaza după eliberarea a patru ostatici israelieni

Livrarea de ajutoare umanitare în Gaza a fost reluată sâmbătă prin intermediul debarcaderului american temporar, a anunţat armata americană.

Armata americană a negat că această infrastructură ar fi fost folosită pentru eliberarea celor patru ostatici israelieni dintr-o tabără de refugiaţi unde mişcarea islamistă palestiniană Hamas a raportat 210 morţi, relatează AFP.

Armata americană a precizat că a livrat aproape 500 de tone de ajutor umanitar „esenţial” din portul artificial temporar reparat după o furtună în largul coastelor Gaza, pentru cei 2,4 milioane de locuitori care se confruntă cu riscul de a muri de foame. Cu toate acestea, ea a negat că acest pod - „echipamentele, personalul şi instalaţiile sale” - ar fi fost folosit în operaţiunile de eliberare a ostaticilor. "O zonă la sud de această instalaţie a fost folosită de israelieni pentru a asigura întoarcerea ostaticilor în Israel. Orice altă afirmaţie este falsă", a precizat Centcom într-un comunicat de presă. Armata israeliană a negat, de asemenea, implicarea soldaţilor americani la sol în operaţiunile de salvare a ostaticilor, după ce presa a relatat că americanii au sprijinit operaţiunile. „Nu au existat soldaţi americani şi nici o implicare americană la sol în această operaţiune”, a declarat un purtător de cuvânt al armatei israeliene, Avichay Adraee, pentru Mashhad TV.

Sâmbătă dimineaţă, în timpul „unei dificile operaţiuni speciale de zi la Nousseirat, patru ostatici israelieni au fost eliberaţi”, scrisese anterior armata israeliană într-un comunicat, în cea de-a noua lună de război împotriva Hamas. Ostaticii sunt Noa Argamani, 26 de ani, Almog Meir Jan, 22 de ani, Andrey Kozlov, 27 de ani, şi Shlomi Ziv, 41 de ani, toţi patru „răpiţi” de pe locul unde se desfăşura festivalul de muzică electro Nova, în timpul atacului fără precedent comis pe teritoriul israelian de Hamas la 7 octombrie, care a declanşat ostilităţile, potrivit armatei. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că eliberarea ostaticilor este o dovadă că Israelul nu va ceda „în faţa terorismului”. O înregistrare video postată pe reţelele de socializare a arătat reîntâlnirea emoţionantă dintre Noa Argamani şi tatăl ei, precum şi israelieni aflaţi pe plajă strigând de bucurie în momentul în care un salvamar a anunţat eliberarea ostaticilor.

Ostaticii, potrivit armatei, sunt „în stare bună de sănătate” şi au fost transferaţi la un centru medical din apropierea Tel Avivului. Poliţia israeliană a anunţat moartea unuia dintre ofiţerii săi în cadrul operaţiunilor. La rândul său, Hamas a anunţat sâmbătă că cel puţin 210 persoane au fost ucise şi peste 400 rănite în atacurile israeliene asupra taberei Nousseirat. Comunicatul Hamas nu a menţionat eliberarea vreunui ostatic.

Citește și
Gaza, tancuri, Israel
Palestinienii spun că au murit 50 de persoane într-un raid israelian efectuat în zona de unde au fost eliberaţi ostatici

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult