Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Anunțul făcut de noul șef al NATO în prima sa zi. Mesajul care îl va enerva pe Vladimir Putin

Mark Rutte şi-a început marţi prima zi la conducerea NATO reafirmând cu forţă susţinerea Ucrainei de către Alianţă şi respingând cu privire la acest punct temeri în centrul cărora se află o posibilă revenire la Casa Albă a lui Donald Trump.

Instalarea fostului premier olandez la sediul NATO, la Bruxelles, după zece ani de ”domnie” a norvegianului Jens Stoltenberg are loc într-o atmosferă de incertitudini puternice, relatează AFP.

Războiul face în continuare ravagii în Ucraina, la doi ani şi jumătate după invazia rusă, iar rezultatul alegerilor prezidenţiale americane de la 5 noiembrie este aşteptat cu anxietate atât pe ambele maluri ale Atlanticului, cât şi la Kiev, a cărei supravieţuire depinde de susţinerea militară din Occident.

În prima sa conferinţă de presă, noul secretar general al NATO s-a arătat ferm, în continuitatea predecesorului său, în privinţa necesităţii continuării susţinerii Ucrainei, potrivit News.ro.

Preşedintele rus Vladimir Putin ”trebuie să-şi dea seama” că NATO ”nu va ceda” în susţinerea Ucrainei, a subliniat.

”Trebuie să ne concentrăm asupra efortului de război”. ”Cu cât mai mult vom ajuta Ucraina, cu atât mai devreme se va termina” războiul, a declarat el după ce a preluat funcţia.

El a promis să se asigure că NATO este pregătită să facă faţă ameninţării Rusiei.

În acest sens, el a avertizat că trebuie să se cheltuiască mai mult.

”Nu există o alternativă gratuită dacă vrem să fim la înălţimea provocărilor care ne aşteaptă”, a subliniat el.

Doar 23 dintre cele 32 de state membre şi-au atins obiectivul stabilit în urmă cu zece ani de a aloca cel puţin 2% din PIB cheltuielilor militare. Iar mai multe dintre ele dau asigurări că este necesar mai mult împotriva Kremlinului.

Avertisment și pentru Beijing

Iar în contextul în care NATO este îngrijorată de ascensiunea puterii Chinei, Mark Rutte a avertizat din nou Beijingul, în linia concluziilor summitului Alianţei de la Washington din iulie.

”China nu poate continua să aţâţe cel mai important conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial fără ca interesele şi reputaţia sa să nu fie afectate”, a subliniat el.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat marţi instalarea lui Mark Rutte, căruia-i aminteşte obiectivul Kievului de a adera la Alianţă ca membru cu drepturi depline.

”Locul Ucrainei este în NATO”, a dat asigurări Mark Rutte, care urmează să arbitreze voinţa Ucrainei de a adera la Alianţă şi puternicele reticenţe asupra acestui punct ale unora dintre cele 32 de state membre NATO - între care Statele Unite şi Germania.

Susţinerea Ucrainei trece pe la Washington, iar Mark Rutte s-a arătat încrezător, îndepărtând orice îngrijorare înaintea alegerilor prezidenţiale americane.

”Eu nu sunt îngrijorat. Îi cunosc foarte bine pe cei doi candidaţi şi am muncit patru ani cu Donald Trump", a declarat fostul premier olandez.

O eventuală victorie a miliardarului american la 5 noiembrie bântuie culoarele sediului NATO la bruxelles, unde ameninţări ale unei retrageri americane lansate de către fostul preşedinte al Statelor Unite răsună în continuare.

Fostul şef al Guvernului Olandei s-a întâlnit în mai multe rânduri cu Donald Trump, căruia i-a ţinut piept într-o întâlnire, în 2018, la Washington. El i-a câştigat de asemenea încrederea, recunoscând că americanul avea dreptate să sublinieze cât de necesară este o mai bună împărţire a poverii în NATO între americani şi europeni.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult