Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Legea europeană care vizează inteligența artificială a intrat în vigoare. Amenzi mari pentru cine nu respectă regulile

Legea europeană care vizează inteligența artificială a intrat în vigoare joi, 1 aprilie, și se va aplica oricăror sisteme de AI deja existente sau în curs de dezvoltare.

Actul este considerat a fi prima legislație din lume care încearcă să reglementeze inteligența artificială pe baza riscurilor pe care le prezintă.

Legea a fost concepută pentru a se asigura că inteligența artificială dezvoltată și utilizată în Uniunea Europeană este demnă de încredere, cu garanții pentru protejarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor, potrivit Comisiei Europene.

Parlamentarii europeni au adoptat legea în martie, cu 523 voturi pentru, 46 împotrivă și 49 abțineri. Aceasta a fost publicată în luna iulie în Jurnalul Oficial al Comisiei Europene.

Unele utilizări sunt interzise

Noile norme interzic anumite utilizări ale inteligenței artificiale care amenință drepturile cetățenilor, inclusiv sistemele biometrice de clasificare bazate pe caracteristicile sensibile ale persoanelor.

Citește și
google ai
Două sisteme de AI ale Google excelează în matematică. Problemele pe care le-au rezolvat

Extragerea fără scop precis a imaginilor faciale de pe internet ori din înregistrările camerelor video cu circuit închis pentru a crea baze de date de recunoaștere facială se numără printre utilizările interzise.

De asemenea, nu vor fi permise nici recunoașterea emoțiilor la locul de muncă și în școli.

Nu va fi permisă nici folosirea inteligenţei artificiale pentru a manipula oamenii sau pentru a exploata vulnerabilităţile utilizatorilor.

Excepțiile în cazul organelor de aplicare a legii

Folosirea sistemelor de identificare biometrică de către organele de aplicare a legii este în principiu interzisă, cu excepția unor situații speciale și definite în mod strict.

Sistemele de identificare biometrică "în timp real" pot fi instalate doar dacă se respectă garanții stricte, de exemplu, dacă folosirea lor este limitată în timp și geografic și este aprobată în prealabil de o autoritate judiciară sau de un organ administrativ.

Ele pot fi folosite, de pildă, pentru a căuta o persoană dispărută sau pentru a preveni un atac terorist. Folosirea acestor sisteme post-facto (sistemele de identificare biometrică "ulterioară") este considerată un caz de utilizare cu grad ridicat de risc și este posibilă doar în virtutea emiterii unei autorizații judiciare legate de o infracțiune penală.

Amenzi mari pentru cine nu respectă regulile

Legea stabilește reguli stricte pentru utilizarea și gestionarea sistemelor de inteligență artificială

Cei care încalcă noua lege riscă amenzi foarte mari, în special companiile. Acestea ar putea fi sancționate cu până la 7% din cifra de afaceri.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult