Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Guvernul vrea să mărească, indirect, toate „pensiile speciale”, inclusiv cele de 25.000 de lei pe lună - Proiect

Ministerul Muncii și Ministerul Finanțelor au depus un proiect de OUG prin care suma neimpozabilă, lunară, a pensiilor speciale să fie ridicată de la 2.000 de lei la 3.000 de lei, similar cu cea aplicată pensiilor „normale”, din sistemul public.

În total este vorba despre aproape 218.000 de beneficiari, fiind incluși aici și militarii, pentru care s-a depus deja un alt proiect, separat. Ridicarea pragului neimpozabil echivalează cu majorarea, indirectă, a pensiei încasate efectiv.

De remarcat că inițiatorii proiectului nu au trecut și impactul bugetar al proiectului. Au lăsat caseta respectivă din proiect necompletată.

Proiectul, destinat așa-numitelor „pensii de serviciu” („beneficiari de legi speciale” - cum sunt ei numiți de Ministerul Muncii) vine după ce o măsură similară a fost introdusă și pentru pensiile „de rând”, respectiv cele bazate pe contributivitate, din sistemul de pensii de stat, unde pensia medie a fost de aproape 2.300 de lei în august. Este de așteptat o creștere sensibilă (în urma recalculării aplicate din septembrie) la nivelul pensiei medii. 

La nivelul lunii august însă, pensia lunară a unui magistrat a fost aproape cât pensia anuală a unui contribuabil care nu beneficiază de legi speciale.

Printre beneficiari, după cum se precizează în proiectul de OUG, se numără și cei peste 5.600 de foști procurori și de foști judecători (care au avut o pensie medie de peste 25.000 de lei în luna august) și fostul personal aeronautic civil (aproape 1.400 de beneficiari, cu o pensie medie de aproape 13.000 de lei) dar și foștii funcționari parlamentari (circa 900 de persoane cu o pensie medie lunară de peste 5.700 de lei în august).

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult