Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Guvernul a decis. Anumite produse vor fi mai scumpe din 2023, pentru a acorda deduceri fiscale anumitor români

Your browser doesn't support HTML5 video.

Am scăpat de impozitare progresivă, însă am putea plăti mai mult când mergem să mâncăm în oraș. Este decizia coaliției de guvernare, care vrea să mai aducă bani la bugetul de stat de anul viitor.

Liderii PNL și PSD nu s-au înțeles însă pe o taxă pe care să o suporte companiile. Liberalii au respins ideea unor noi taxe pentru companii și cetățeni, iar după discuții în coaliție, liderii PNL au votat în bloc menținerea cotei unice.

Nicolae Ciucă, premierul României: „Nu e momentul în momentul de față să venim cu taxe și impozite noi care tocmai să se îndrepte împotriva dorinței de a investi”.

Reporter: „Excludeți ca de anul viitor, să fie introdusă o taxă de solidaritate sau contribuție pentru sănătate și educație?”

Ciucă: „În programul de guvernare nu există o astfel de asumare”.

Citește și
Emily Harris
Metodele geniale prin care o mamă a trei copii și-a redus facturile de la 1.000 la 340 de lire pe lună în Marea Britanie

Chiar și așa, social-democrații nu se lasă și vor să ceară mai mulți bani acelor companii care au profit mare, cel puțin pe o perioada limitată de timp.

Marcel Ciolacu, președinte PSD: „Anumite companii au avut venituri excepţionale pe perioada pandemiei, pe criza energetică, şi acele companii ar fi trebuit, în acel moment, să întoarcă, fiindcă s-a mărit foarte mult cifra de afaceri. Mi-aş fi dorit în continuare să fi venit cu o taxă către educaţie şi sănătate. Banii îi faci în România, aici plătesti toate impozitele.”

Mâncarea în oraș va fi mai scumpă sub noile modificări ale codului fiscal

O noutate ar fi că atunci când vom merge să mâncăm în oraș sau vom comanda mâncare acasă, aceasta va fi mai scumpă, sub modificările codului fiscal pe care coaliția vrea să le implementeze.

Premierul Nicolae Ciucă a dat asigurări că nu va fi introdus impozitul progresiv, cel puțin, nu de anul viitor. Însă, pentru a face rost de bani, liderii coaliției au decis să crească taxa pe valoare adăugată de la 5% la 9%. La fel este și în cazul alimentelor de bază în momentul în care le cumpărăm de la supermarket sau din piață.

Sucurile, țigările și tutunul vor fi mai scumpe

Tot mai scumpe de anul viitor vor fi și sucurile, toate băuturile care conțin zahăr, indiferent de cantitate, deci nu și cele cu îndulcitori.

La fel, mai scumpe vor fi și țigările, dar și tutunul, pentru că, în acest caz, accizele vor crește. Mai mult decât atât, pentru că vorbim despre nevoia de a aduce bani la buget, deși nu s-au înțeles pe această taxă pe care trebui să o plătească companiile cu o cifră mare de afaceri, taxă de solidaritate îi spuneau, la un moment dat, social-democrații, liderii coaliției de guvernare au găsit o altă variantă. Creșterea impozitului pe dividende de la 5% la 8%.

Tot când vine vorba despre companii, cel puțin cele din domeniul jocurilor de noroc, aici impozitul va fi de 40%, tot ca o măsură pentru a aduce bani la bugetul de stat pentru anul viitor.

Ce români vor beneficia de deduceri fiscale din 2023

Este nevoie de toate aceste măsuri în condițiile în care tot liderii coaliției au promis că de anul viitor mai multe persoane și familii vor beneficia de deduceri fiscale, adică cei care câștigă până la 4.500 de lei brut lunar, persoanele tinere până în 24 de ani, persoanele cu mai mulți copii în întreținere sau chiar și familiile monoparentale.

Acestea ar fi măsurile pe care le-au agreat până acum liderii coaliției de guvernare, însă de abia miercuri, spuneau atât Marcel Ciolacu cât și premierul Nicolae Ciucă, vor lua deciziile finale, tocmai ca aceste măsuri să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2023.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult