Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Fermierul de 71 de ani care a luat bani de la UE pentru tractoare ce merg singure

Niciodată nu e prea târziu să obţii fonduri europene. Spun asta sutele de agricultori trecuţi de prima tinereţe care şi-au modernizat în ultimii ani fermele şi lucrează cu utilaje performante.

 

Au primit de la Uniunea Europeană sute de mii de euro, iar acum dotarea fermelor conduse de ei rivalizează cu cele din vestul Europei şi obţin producţii mult mai bune.

Aurel Bociog are 71 de ani şi cultiva cereale pe 125 de hectare în Timiş. A obţinut peste 700.000 de euro de la Uniunea Europeană pentru a-şi moderniza fermă şi pentru a se extinde. De altfel, tractoarele şi combinele cumpărate sunt de ultima generaţie. Au aer condiţionat, pot fi programate să lucreze eficient, cu ajutorul GPS-ului, iar intervenţia tractoristului este minimă.

Geya Hegedus, în schimb, conduce o cooperativă ce numără şapte fermieri, la graniţa cu Ungaria. Deşi are 58 de ani, s-a implicat în ultimii ani şi a obţinut pentru aceasta asociaţie tot în jur de 700.000 de euro. Antoniu Borath – beneficiar: „Nu cred că e târziu, pentru că văzând că alţii lucrează cu utilaje noi, moderne, indifierent că ai 50-60 de ani, ai vrea şi tu să ai, să obţii aceste utilaje, să le foloseşti pentru că sunt performante”. Specialiştii în obţinerea fondurilor europene susţin că numărul celor trecuţi de prima tinereţe care vor să obţină bani nerambrusabili a cresctut în ultima vreme. Marian Costea - consultant fonduri europene: “În general oamenii care depun pe proiecte de 15 mii sau mai mari au experienţă de viaţă, în primul rând " Pe multe axe de finanţare pentru programul 2014-2020, fondurile europene sunt pe final, însă de anul viitor, Uniunea Europeană va aloca noi sume de bani.

Citește și
scoli
Primarii investesc bani în şcoli fără elevi. "De la alegeri n-a mai intrat nimeni"

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult