Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce este, de fapt, malnutriția. În lipsa alimentelor nutritive putem ajunge la inflamație cronică

Your browser doesn't support HTML5 video.

În sezonul infecțiilor respiratorii, încercați să limitați inflamația cronică. Cum?

O producem singuri prin malnutriție, care nu înseamnă doar lipsa alimentelor. Ci nutriție proastă. Cum o traducem într-un meniu zilnic? Calorii fără nutrienți. Adică fast food de toate felurile. Vorbim tot despre malnutriție.

Prof.univ. dr. Carmen Chifiriuc, Facultatea de Biologie: „Dacă stresul se menține fie că e vorba de malnutriție, spun alimentație nesănătoasă, hiper-alimentație intră în categoria de malnutriție. Aceasta stare de stres, înseamnă și stimularea răspunsului imun cu inflamația cronică”.

Cum traducem inflamația cronică? Țesuturile devin mai permeabile la mediu. Apar molecule de inflamație în cantitate mare. Se activează așa-numitele celule imunitate, numite macrofage.

De fapt crește sensibilitatea organismului față de orice altă agresiune, fie că vorbim de boli infecțioase, fie că vorbim de poluarea dintr-un oraș mare. Și, în același timp, inflamația cronică face ca răspunsul imun să fie anormal. Iata cum:

Funcția imună ne apară. Și menține echilibrul. Ne lovim pielea. Inflamația acuta activează celule ale organismului. Să refacă țesuturile.

Prof.univ. dr. Carmen Chifiriuc, Facultatea de Biologie: „Exact așa cum reparăm sau construim o casă - e nevoie de specialiști, de echipa care trebuia să aibă uneltele protrivite, să fie hrăniți corespunzator, să nu îi ia amețeala. Acolo apare un șantier, în urma finalizarii contrucției trebuie să se facă curățenie”.

După ce țesutul e reparat - trebuie să fie perfect.

Prof. dr. Carmen Chifiriuc, Facultatea de Biologie: „Dacă șantierul produce mult mai mult dezechilibru, inflamația acută trece la inflamație cronică - e ca un șantier care nu se mai termină niciodată. Pe inflamație cronică, o infecție e mai rea, un stres exagerat, răspuns mult mai intens decât e necesar. Se reactivează reacțiile alergice, boli autoimune, reacții inflamatorii”.

Bolile cronice - atero-scleroza ori diabetul - produc, de asemenea, inflamație cronică. Dar și obezitatea. La acestea contribuie malnutriția, adică hrană proastă și multă.

Luam exemplul supraponderalilor. Celulele imune, numite macrofage, se infiltrează masiv în țesutul gras, situat între organele interne. Aici, generează inflamație cronică, care contribuie la rezistența la insulină și diabet. Iar acesta este un cerc vicios, care întreține tocmai inflamația cronică.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult