Modifica setarile cookie
Toate categoriile

O explicație pentru eșecul de moment al sistemului Garanție-Returnare: „Nu sunt înțelese toate componentele”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Sistemul Returo prin care consumatorii își pot recupera garanția de 50 de bani plătită pentru ambalajele din sticlă, plastic și metal, funcționează greoi.

În luna ianuarie au fost puse pe piață 180 de milioane de ambalaje cu sigla SGR, dintre care doar doua milioane, au fost returnate.

Iar cei care vor să recicleze, confundă siglele de pe ambalaje și vin la aparate cu cele care nu au codul de bare necesar.

Alex a venit să returneze sticlele pe care le-a adunat timp de o săptămână, dar când a ajuns în magazin a avut o surpriză. Jumătate nu au putut fi returnate.

O doamnă a venit să fotografieze simbolul SGR.

Citește și
Percheziții Suceava - contrabandă țigări
Slovacia transformă mucurile de țigară în asfalt pentru șosele

Femeie: „Nu stiu unde este, nu l-am văzut pe sticlă. Nu veneam cu ele, dar n-am știut că trebuie să aibă semn sau să nu aibă.”

Se întâmplă asta pentru că pe piață încă mai sunt ambalaje fără simbolul SGR, iar oamenii sunt păcăliți și de celelalte simboluri și mesaje care apar pe sticle.

Cele 3 simboluri pentru reciclare le găsim pe toate etichetele. Fiecare semnifică ceva însă doar simbolul SGR - este cel care ne garantează cei 50 de bani.

Suntem încă departe de țintele optimiste ale Ministerului Mediului, care vorbea de o rată de reciclare de 95%. În luna Ianuarie au fost puse pe piață 180 de milioane de ambalaje cu sigla SGR, dintre care doar 2 milioane au fost returnate.

Anca Marinescu, reprezentant RETURO: „Apetitul oamenilor pentru returnare la începutul sistemului este mai mic pentru că nu sunt înțelese toate componentele sistemului. Este un început în care învățam cu toții, învățam să comunicam mai bine simbolul. Este un efort continuu de-al face cunoscut către oameni. Unii producători au mărit dimensiunea simbolului și l-au pus pe culoare să fie mai ușor de identificat.”

Ambalajele fără siglă SGR vor mai exista pe piată până la 1 iulie, după care toate recipientele din sticlă, plastic și metal vor putea fi returnate.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult