Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Sondaj: Extremiștii germani AfD ar putea să-şi dubleze cota de voturi la alegerile europene din iunie

Partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) şi-ar putea dubla cota de voturi la alegerile europene din iunie, arată un sondaj publicat marţi, citat de DPA.

La alegerile anterioare pentru Parlamentul European, din 2019, partidul a câştigat 11% din voturi, ceea ce l-a plasat pe locul patru.

Acum, AfD ar putea câştiga 22%, ceea ce l-ar plasa pe locul doi, doar în spatele creştin-democraţilor de centru-dreapta, conform unui sondaj realizat de institutul de cercetare a opiniei publice Insa pentru site-ul german de ştiri t-online.

Dacă sondajul reflectă ceea ce se va întâmpla de fapt la alegerile din iunie, AfD ar câştiga mai multe voturi decât oricare dintre cele trei partide din guvernul german de coaliţie.

În reluarea parţială de duminică a alegerilor federale din 2021 de la Berlin, partidele de coaliţie - social-democraţii, ecologiştii şi liberal-democraţii - au suferit pierderi minore, în timp ce conservatorii şi AfD au câştigat aproximativ un punct procentual.

Repetarea alegerilor a fost necesară din cauza neregulilor de la primul scrutin. Ele au fost urmărite îndeaproape ca un indicator al sentimentului alegătorilor.

Sondajul privind alegerile europene, care a fost realizat în perioada 8-12 februarie, arată că Verzii, care au fost al doilea partid ca număr de voturi în 2019, ar putea înregistra o scădere mare.

Creşterea AfD în sondajele de opinie din Germania a stârnit consternare în rândul partidelor tradiţionale şi a dus la dezbateri aprige în societate în general.

Zeci de mii de oameni s-au alăturat demonstraţiilor anti-extremism din întreaga ţară în ultimele săptămâni.

Pentru o ţară bântuită de trecutul său nazist, ascensiunea unui partid naţionalist a devenit o preocupare majoră.

Institutul de cercetare Insa a intervievat 2.101 alegători germani eligibili pentru sondaj.

Alegerile europene vor avea loc în perioada 6-9 iunie. Germania va vota pe 9 iunie.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult