Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Rugăciunea papei Francisc pentru papa Benedict, decedat la 95 de ani. „Astăzi îl încredinţăm”

Papa Francisc s-a rugat duminică pentru predecesorul său, „iubitul papă" Benedict al XVI-lea. Este pentru prima dată în istorie când un papă va oficia funeraliile altui papă, înmormântarea papei emerit Benedict urmând să aibă loc joi.

Papa Francisc l-a salutat duminică dimineaţă pe "iubitul papă" Benedict al XVI-lea, care a murit sâmbătă la vârsta de 95 de ani.

„Astăzi îl încredinţăm pe iubitul papă emerit Benedict al XVI-lea Preasfintei Maici (Fecioara Maria) pentru a-l însoţi din această lume la Dumnezeu", a declarat Papa Francis duminică, în timpul unei slujbe oficiate în bazilica Sfântul Petru, potrivit AFP și Agerpres.

Teolog strălucit şi apărător fervent al dogmei, Benedict al XVI-lea, care şi-a anunţat demisia din funcţie în 2013 din cauza stării de sănătate în declin, a murit sâmbătă, la vârsta de 95 de ani, în mănăstirea din grădinile Vaticanului.

La câteva ore după anunţarea morţii sale, papa Francisc a adus un omagiu predecesorului său, salutând o "persoană atât de nobilă". „Ne amintim cu emoţie de persoana sa atât de nobilă, de gentilă, şi simţim atâta recunoştinţă în inimile noastre, recunoştinţă pentru că Dumnezeu l-a dăruit Bisericii şi lumii", a declarat papa în cadrul unei ceremonii la bazilica Sfântul Petru din Roma, subliniind "sacrificiile" aduse de acesta "pentru binele Bisericii".

Citește și
papa benedict
Fostul Papă Benedict a cerut iertare pentru abuzurile sexuale comise de clerici asupra copiilor
Testamentul spiritual

În testamentul său spiritual redactat în 2006, papa emerit Benedict al XVI-lea cere „iertare" tuturor celor care le-a „făcut rău". „Tuturor celor care le-am făcut rău într-un fel sau altul, le cer iertare din adâncul inimii", a scris Joseph Ratzinger, care a fost papă din 2005 până în 2013, în textul datat 29 august 2006 şi publicat sâmbătă seara de serviciul de presă al Sfântului Scaun.

Fostul papă va fi înhumat pe 5 ianuarie, într-o criptă din bazilica Sfântul Petru din Roma, a anunţat Vaticanul. Funeraliile vor fi oficiate de papa Francisc. Este pentru prima oară în istoria modernă când un papă conduce funeraliile predecesorului său.

De luni până miercuri, sicriul papei Benedict, va fi expus în bazilica Sf. Petru, unde credincioşii vor putea veni să se reculeagă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult