Modifica setarile cookie
Toate categoriile

România umilinței. Oameni cu un picior sau în scaun cu rotile, la coadă de cu noapte, cu speranța unui pachet de ajutoare

Your browser doesn't support HTML5 video.

O coadă a sărăciei și a umilinței s-a întins pe câteva sute de metri, încă de joi noapte, la Galați. Angajații primăriei trebuie să împartă 1.270 de pachete cu ajutoare de la Uniunea Europeană la aproximativ 7.000 de persoane cu handicap.  

Știind că alimentele nu vor ajunge la toată lumea, beneficiarii s-au așezat la rând cu noaptea în cap. Obosiți și nervoși, oamenii și-au pierdut ușor răbdarea și și-au aruncat vorbe grele.

Oamenii veniți cu noaptea în cap, și-au vărsat amarul mai întâi pe polițiștii locali trimiși să asigure ordinea. Supărați că unele persoane cu handicap au avut prioritate la coadă, cei ajunși la capătul răbdării au făcut scandal.

Ca să prindă un pachet cu ajutoare alimentare destinate persoanelor cu handicap de gradele 1 și 2, încă din zori, mai bine de o mie de oameni s-au adunat într-o parcare.

”Reporter: De la cât ați venit?

Citește și
mos moto
Cadouri pentru copiii nevoiași din Timișoara, oferite de motocicliști costumați în Moș Crăciun

Femeie: De la 4.

Reporter: De ce așa devreme?

Femeie: Pentru că altă posibilitate vedeți care este. Să știți că contează foarte mult. Mai ales la scumpirile de gaze și de lumină care... medicamentele iar sunt scumpe".

Oamenii care poartă povara unei tragedii se plâng că sunt umiliți

”Bărbat: La ora 4 am venit.

Reporter: De ce așa devreme?

Bărbat: Oooo, trebuia și mai devreme, dar nu s-a putut, că am plecat pe jos, am plecat pe propria mea răspundere".

Fiecare beneficiar poartă povara unei tragedii care l-a transformat în persoană cu dizabilități. Unii spun că sunt nevoiți să suporte multă umilință pentru a putea supraviețui.

Femeie: ”1.125 lei. Și cea de handicap e gradul doi accentuat. Înseamnă mai mult decât gândește multă lume".

Adrian Gabriel Tase, persoană cu dizabilități: ”Oricum, e bătaie de joc. Pentru că noi, cei în scaun, nu putem să cărăm 25 de kilograme. Vă dați seama. Ar trebui să avem prioritate. Foarte proastă organizarea. Sunt persoane care stau într-un picior și stau la rând. Chiar avem nevoie de aceste produse. Nu sunt de cea mai bună calitate, dar le folosim".

1.270 de pachete pentru 7.000 de persoane

Pentru municipiul Galați au fost alocate aproape 3.200 de cutii, iar prioritate au avut persoanele care primesc venit minim garantat sau alocație de susținere, care au ridicat produsele în decembrie.

Conform procedurilor, pachetele rămase trebuie să fie împărțite acum la 7.000 de persoane cu handicap, câte sunt în evidențele autorităților.

Laura Roșca, referent primăria Galați: "Luni și marți vom lucra, cu toate că instituțiile vor fi închise, noi special vom veni pentru dumnealor și vom distribui pachete. Sunt pachete doar pentru 1.270 de persoane, în ordinea în care se prezintă".

Fiecare pachet conține făină, mălai, paste, ulei, conserve, cântărește 25 de kilograme și valorează aproximativ 200 de lei.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult