Zeci de mii de opere de artă, în patru capsule ale timpului, ajung pe Lună. Sunt și românești
Patru capsule ale timpului, pline cu zeci de mii de opere de artă, vor fi trimise pe Lună în programul numit "The Lunar Codex." Desigur, nu creaţiile originale...
Printre ele se află şi lucrările unor artişti români. Operele vor fi transpuse în cipuri de dimensiunea unui nasture, care au fost proiectate să reziste milioane de ani.
Prima capsulă a timpului a fost trimisă pe lună în noiembrie anul trecut, de către NASA, cu racheta Artemis 1, care pregăteşte revenirea oamenilor pe Lună. Mii de opere transpuse în format electronic au fost îngropate în stratul de rocă lunară, iar alte zeci de mii sunt programate să ajungă în următorii doi ani.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Printre artiştii selectaţi se numără şi Khaled, un tânăr de 21 de ani din Iaşi, care a primit o Menţiune de Onoare, într-o competiţie internaţională de renume pentru două picturi care vor fi trimise pe lună în 2024.
Khaled Matar, artist: „Parcă nu-mi vine să cred că două imagini create pe mine vor ajunge atât de departe, la propriu. O idee care m-a marcat profund este aceea că ceea ce îți dorești cel mai mult se află în locul în care ești cel mai puțin dispus să te uiți."
Şi povestea "Alegere", a scriitorului de science fiction Liviu Surugiu, va urca la bordul aceleiaşi rachete, după ce a fost ales chiar de coordonatorul proiectului, Samuel Peralta, pe care l-a impresionat.
Liviu Surugiu, scriitor: „Este o poveste despre un tată care se află chiar pe lună şi care are o pierdere de memorie Are de ales între a supravieţui sau a renunţa la memoria fiului lui."
Lucrările alese provin din 141 de ţări şi au fost selectate după mai multe criterii. Unele dintre ele au primit onoruri şi premii internaționale.
Kara Lysandra Ross, director de operaţiuni Art Renewal Center: „Directorul organizaţiei a venit la mine şi a vrut să îl ajutăm să includă câştigătorii competiţiilor noastre. Punem laolaltă o colecţie care arată cum este în perioada pe care o trăim acum."
Scopul proiectului este de a interacţiona cu alte civilizaţii, asemeni cunoscutelor discuri de aur, lansate în misiunile Voyager, la sfârşitul anilor '70, când au fost trimise imagini şi muzică la 20 de miliarde de km de pământ.
Marius-Ioan Piso, vicepreședinte academia internațională de astronautică: „Proiectul Lunar Codex e în același trend, de a lăsa niște urme pentru civilizație, adică dacă le găsește un extraterestru, să poată să aibă o idee despre cum suntem noi acum."
Ultima "capsulă de artă" va ajunge pe lună în noiembrie 2024, la bordul rachetei SpaceX Falcon Heavy.