Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Provocarea Moscovei: Ucraina plănuiește invadarea Transnistriei, cu batalionul Azov. Ce spune Armand Goșu despre diversiune

Your browser doesn't support HTML5 video.

Apar noi motive de tensiune și îngrijorare, în vecinătate. Kremlinul încearcă să destabilizeze situația din Republica Moldova, şi anunţă alarmist, prin intermediul ministerului apărării, că Ucraina plănuiește să invadeze Transnistria.

În regiunea separatistă, de dincolo de Nistru, este un uriaş depozit de armament! Chișinăul respinge toate aceste acuzații, și face apel, la calm.

Rusia are în jur de 1.500 de militari ruși în regiunea separatistă Transnistria. Aceştia păzesc un depozit uriaș, din localitatea Cobasna, unde s-ar afla cel puțin 10.000 de tone de muniție încă din anii '90, de pe vremea când în regiune activa Armata a 14-a rusă. Și se speculează că aceste muniții ar putea fi vizate de armata ucraineană, mai ales pentru armele din epoca sovietică pe care le deține.

Pe de altă parte, se dezbate pe reţelele de socializare că ucrainenii pot fi bine poziționați să intervină în cazul unor incidente în Transnistria. Prin sudul Moldovei, pe lângă localitatea Palanca, trece singurul drum care mai leagă România de Odesa, după ce rușii au distrus podul de la Zatoka. Iar Kievul are nevoie să păstreze deschise căile de aprovizionare cu vestul, prin această regiune.

În aceste circumstanțe, ministerul rus al Apărării acuză Ucraina că plănuiește să invadeze regiunea separatistă Transnistria. Iar pretextul ar fi uneltirea unei operațiuni "sub steag fals".

Citește și
Transnistria
Istoricul Armand Goșu: Rusia ar putea atrage România într-un conflict în Republica Moldova

O postare pe canalul oficial de Telegram afirmă: „Potrivit informațiilor disponibile, regimul de la Kiev pregătește, în viitorul apropiat, o provocare armată îndreptată împotriva Republicii Moldovene Transnistrene, care va fi dusă la îndeplinire de forțele armate ale Ucrainei, inclusiv cu implicarea formației naționaliste "Azov".

Mai exact, pretinde Kremlinul, soldați ucraineni deghizați, adică purtând uniforme militare rusești, ar înscena un atac dinspre Transnistria. Pentru ca apoi Kievul să aibă pretextul invadării acestui teritoriu.

„Sabotorii ucraineni implicați în invazia înscenată ar fi deghizați în uniforme de militari ai Forțelor Armate ale Federației Ruse" - susține un mesaj similar apărut și pe contul de Twitter al Ambasadei Ruse de la Washington.

Armand Goșu: „Pur și simplu este o reîncălzire a unui vechi scenariu”

Chișinăul a respins toate aceste acuzații.

Daniel Vodă, consilierul premierului: „Autoritățile statului nu confirmă. Facem apel la calm și invităm publicul să urmărească sursele oficiale și credibile ale Republicii Moldova", a transmis Guvernul de la Chișinău.

Armand Goșu, istoric: „Datele problemei, practic, nu s-au schimbat deloc. Pur și simplu este o reîncălzire a unui vechi scenariu, care nu e decât o diversiune îndreptată împotriva Republicii Moldova. Scopul acestei diversiuni este dublu: să strice relațiile dintre Chișinău și Kiev, și al doilea scop ar fi acela de a provoca armata ucraineană, de a provoca trupele speciale ucrainene. Să facă ce? Să intre în Transnistria, să facă ceea ce rușii pretind în acest moment că ar pregăti ucrainenii să facă.”

Nu este prima oară când Transnistria apare în discursul legat de războiul din Ucraina. Zvonuri despre un presupus atac rusesc dinspre Tiraspol spre Ucraina au apărut și în vara anului trecut. Atunci, unul dintre consilierii președintelui ucrainean a declarat că Transnistria ar putea fi demilitarizată de armata ucraineană în trei zile, dacă Moldova ar cere asta.

Autoritățile de peste Prut s-au pregătit încă de acum un an pentru o posibilă invazie a rușilor, luând în calcul inclusiv distrugerea sau blocarea pistei de decolare a Aeroportului Internațional Chișinău, a declarat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, vicepremierul Nicu Popescu.

Nicu Popescu: „Funcționalitatea unui aeroport depinde de capacitatea pistei de decolare, să primească avioane. Prin distrugerea acestei piste sau prin blocarea acestei piste..., dar din nou, eu nu voi intra în detalii ,pentru că sunt zeci de măsuri prin care un aeroport poate fi apărat, și aceste măsuri au fost prevăzute, pregătite de instituțiile noastre.”

Știrileprotv.ro vă prezintă retrospectiva primului an de război în Ucraina, într-un film de 14 minute, așa cum a fost relatat în jurnalele de știri ale PRO TV.

Oameni bombardați în propriile case, vieți curmate într-o clipă, distrugeri masive și masacre înfiorătoare comise de trupele ruse – toate aceste imagini și detalii șocante vă sunt dezvăluite într-o cronologie video care marchează momentele cheie ale unuia dintre cele mai sângeroase și mai brutale conflicte de la cel de-al doilea război mondial încoace.

Atenție! Imagini care vă pot afecta emoțional.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult