Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Președintele Van der Bellen regretă decizia Austriei de a bloca aderarea la Schengen a României. „A fost una greșită”

Alexander Van der Bellen, președintele Austriei, regretă decizia guvernului său de a bloca aderarea la Schengen a României și Bulgariei și speră ca decizia să fie revizuită la următoare solicitare de aderare.

„În momentul în care guvernul federal austriac a zis nu pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, eu, în calitate de președinte nu fost am de acord cu acea decizie. Eu nu am văzut niciun motiv în blocarea României și Bulgariei la Schengen, în cazul în care sistemul oricum nu funcționează” a declarat Alexander Van der Bellen joi, în cadrul unei conferințe de la Chișinău, transmite TV8 .

Președintele Austriei a reconfirmat, apoi toate declarațiile oficialilor din România, care au arătat că pretextul autorităților austriece cum că fluxul de migrație crescut dinspre cele două țări determină îngrijorări cu privire la aderarea la Schengen nu este justificat.

„Întrebarea este vastă, iar una dintre probleme ar fi cum ar putea fi controlat fluxul de persoane care fie caută un loc de muncă sau azil în una dintre țări. Cu toate acestea, în opinia mea, acest lucru nu are nicio treabă cu Schengen. Consider că decizia guvernului federal austriac a fost una greșită și sper că într-o bună zi aceasta decizie va fi revizuită.

Timp de mai mute luni am avut discuții cu președinții României și Bulgariei, dar nu am putere executivă. Reiterez, acea decizie nu a fost una corectă”, a declarat, tranșant președintele austriac.

Citește și
Szijjártó Péter
Ungaria: Principalul obiectiv la președinția UE este primirea României în Schengen. Acord pentru gaze din Marea Neagră FOTO

În prezent, toate statele membre ale UE, cu excepția Bulgariei, Ciprului, Irlandei și României, fac parte din spațiul Schengen de liberă circulație, care include, de asemenea, state din afara UE (Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein).

Comisia Europeană a evaluat că Bulgaria și România sunt pregătite să adere la Schengen, iar Parlamentul European a sprijinit în mod repetat aderarea acestora.

În iulie 2023, Executivul de la Viena a anunțat menținerea votului negativ în privința aderării României la Schengen și a subliniat că accederea în spațiul de liberă circulație nu este o chestiune de politică de partid, ci una de politică de securitate.

Oficialii austrieci au declarat că granițele externe ale UE sunt slab protejate, altfel nu își explică de ce 70% dintre migranții reținuți în Austria nu au fost supuși unor controale anterioare în alte state membre.

De la boicotul companiilor, până la tensiuni diplomatice și critici venite de la partenerii europeni, Austria s-a confruntat cu numeroase reacții dure după ce a respins aderarea României și Bulgariei la Schengen, deoarece ambele state îndeplinesc de ani de zile toate condițiile pentru a deveni membre.

Oficialii de la Viena au pierdut bună parte din încrederea partenerilor europeni, care s-au pronunțat în repetate rânduri în favoarea accederii României și Bulgariei la Schengen, iar partidul ÖVP, condus de cancelarul Karl Nehammer devine tot mai izolat în Europa.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult