Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Plajele sunt pline de deșeuri de plastic. Turiștii le aruncă, patronii sunt amendați. În final, ajung în farfuria noastră

Your browser doesn't support HTML5 video.

Opt din zece deșeuri aruncate la voia întâmplării, pe plajă, pe litoralul nostru, sunt din plastic.

Sute de tone de gunoaie sunt lăsate pe nisip în fiecare vară de turiști needucaţi. Iar aceste bucăți din plastic ajung în apa mării, unde sunt ingerate de pești și de alte viețuitoare marine. Nici la capitolul reciclare nu stăm mai bine.

Mulți turiști care vin la mare se distrează, mănâncă, beau din pahare de plastic și lasă toate resturile în urmă. În unele zone din Mamaia se face plajă printre peturi, ambalaje și doze de bere.

În centrul stațiunii Mamaia, la doar câțiva pași de Pasarela Regală, turiștii au parte de o imagine dezolantă. Foarte multe gunoaie. Începând de la șezlonguri rupte, saltele, o barcă abandonată și multe deșeuri. Sticle, ambalaje și peturi. Gunoaie nu sunt doar în centrul stațiunii. La doar câțiva kilometri, la intrarea în Mamaia, dozele de bere și peturile plutesc pe mare și sunt aduse de valuri pe plajă. Copiii care vor să intre în apă trebuie să aibă grijă pe unde calcă. Reporter: Cum vi se pare plaja?

Turist: „Nu prea e bună. Mizeria asta... Da bine, aici așa a fost întotdeauna."

Citește și
plutele elevilor din Craiova
Metoda inedită prin care elevii din Craiova au promovat reciclarea selectivă a deșeurilor. Mii de bidoane au plutit pe un lac

Cosmin Monda, CEO Clean Recycle: „85% din deșeurile de pe litoral sunt de plastic, ceea ce e o problemă, raportat pe de o parte la timpul necesar descompunerii acestor deșeuri, dacă vorbim de pet vorbim de circa 500 de ani pentru a se descompune și dacă vorbim de alte plastice, gen pungi, folii, sunt sute de tone de deșeuri pe litoral." Problema este că o mare parte din deșeurile care nu sunt colectate selectiv sau care nu sunt aruncate în coșurile de gunoi ajung în apa mării.

Marian Paiu, manager la ONG Mare Nostrum: „Sunt descompuse de curenții marini, de forțele care sunt exercitate în apă, și devin microplastice, care sunt ingerate de toate viețuitoariele marine și intră cumva în ciclul alimentar din ecosistemul Mării Negre și, în final, ajung tot în farfuria noastră." Angajații Gărzii de Mediu au început să patruleze pe litoral. Deși turiștii sunt cei care lasă cea mai multă mizerie, comisarii i-au amendat pe operatorii plajelor, pentru că susțin că le este foarte greu să îi prindă pe cei care aruncă în flagrant. Steluța Popescu, comisar șef Garda de Mediu Constanța: „Săptămâna trecută, s-au aplicat amenzi de 75.000 de lei. În atenția noastră sunt toate zonele." Gunoaie nu sunt doar pe plajă. Duminică, pubelele din Mamaia erau pline ochi și dădeau pe dinafară. Resturi menajere, mâncare, cutii și ambalaje erau întinse pe faleza din stațiune. Cele mai afectate plaje sunt Mamaia, Năvodari și Saturn.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult