Soluția găsită de un tânăr pentru a curața apa oceanelor de tonele de gunoaie
Unii îi spun "marea insulă de gunoi din Pacific", alții o compară cu un plasture uriaș de gunoi.
Însă, dincolo de denumire, există un tragic și primejdios adevăr - 80 de mii de tone de deșeuri de plastic plutesc în largul coastelor Californiei.
Iar un tânăr inventator din Olanda crede că are o soluție pentru a opri dezastrul. Împreună cu echipa lui a pus la punct un nou sistem de colectare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Recunoaște, cu sinceritate, că nu știe dacă va funcționa. Dar vrea să încerce.
Între California și Hawai, insula de gunoi sau spirală - cum mai este cunoscută, pentru ca deşeurile au fost adunate de curenţii marini - conţine, probabil, două mii de miliarde de resturi de plastic de tot felul. Este cea mai mare groapă plutitoare de gunoi din câte s-au format la suprafaţa oceanelor lumii. Este de trei ori mai mare decât teritoriul Franţei.
Inventatorul olandez, în vârstă de 24 de ani, care crede că a găsit o soluţie pentru această catastrofă, are un alt termen de comparaţie.
"Această insulă de gunoaie are o suprafață de două ori mai mare ca a Texasului. Dacă ai încerca s-o îndepărtezi folosind doar ambarcațiuni și plase de pescuit ar dura 79.000 de ani", a transmis acesta.
Ideea unui sistem care ar putea ajuta i-a venit în timp ce era în vacanţă în Grecia.
"Cei care fac scufundări în apele grecești găsesc acolo mai multe plase de plastic decât pești. Și m-am gândit, de ce nu începem odată să facem curățenie?", a precizat acesta.
Şi-a pus mintea la contribuţie şi aşa a luat naştere "sistemul de curăţare a oceanelor". Este ca un tub de cauciuc, cu diametru mare, lung de şase sute de metri, care pluteşte după ce este umflat cu aer. Are agăţată un fel de manta, care se scufundă şi acţionează ca un făraș pentru colectarea gunoiului. Vasul care remorchează întregul sistem îl arcuieşte şi ia formă de potcoavă, astfel încât să acţioneze precum linie de coastă artificială.
"Zonele de coastă sunt foarte eficiente în "capturarea" resturilor de plastic. Dar o mulțime de astfel de deșeuri, aflate în larg, nu ajung în apropierea coastelor”, explică proiectantul.
"Ne așteptăm să putem să îndepărtăm jumătate din această mare insulă de gunoi din Pacific în aproximativ cinci ani", a continuat acesta.
"E o idee care merită testată. Numai că, degeaba curățăm deșeurile de plastic din oceane, dacă nu oprim poluarea cu plastic de la sursă. Pentru că ne vom trezi cu o problemă încă și mai mare", este de părere un expert.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!