Modifica setarile cookie
Toate categoriile

O corabie vikingă, veche de un mileniu, a ajuns în portul Tomis din Constanța. Povestea ei este deosebită

Your browser doesn't support HTML5 video.

O corabie vikingă, veche de un mileniu, a poposit sâmbătă dimineață în portul turistic Tomis, din Constanța. Un cuplu de norvegieni a plecat în primăvară într-un periplu european, care va dura câțiva ani. 

Iar corabia are o istorie ce merită atenția.

A fost descoperită acum mai bine de o jumătate de secol pe fundul unui râu, bine conservată. Recondiționată de o fundație din Oslo, poate naviga acum din nou.

Corabia din lemn a pornit în urmă cu 4 luni intr-un circuit cultural european, din portul norvegian Tonsberg, unde se va întoarce abia în 2026. Are o istorie interesantă, care a început in urmă cu un mileniu.

După ce a fost expusa zeci de ani într-un muzeu din Oslo, corabia de 20 de metri a fost recondiționată, pentru a putea naviga. La bord sunt si unele artefacte: „Acesta este un cuțit pe care îl folosesc tot timpul pe navă. Aceasta îmi poartă noroc la navigație, mă păzește de rău.”

Corabia, propulsată doar de pânze, a fost modernizata pentru mai multa siguranta. Inginerii i-au montat doua motoare electrice, pentru situațiile de urgență.

Herald Heland: ”Este o navă care s-a scufundat în jurul anului 1.000 și a fost descoperită și escavată în 1970. Era prinsă în nămol și aproape jumătate a fost conservată datorită nămolului.”

Elis Sorlie: „Toată lumea se poartă nemaipomenit cu noi atunci când ajungem la țărm, cu o navă de vikingi. Oamenii ne ajută cu mâncare, sunt foarte comunicativi, copiii sunt încântați."

Corabia, botezată Saga Farmann, va porni luni spre coasta vestică a Mării Negre, cu destinația Istanbul.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult