Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Mii de persoane au stat la coadă pentru a atinge moaștele Sfintei Parascheva

Your browser doesn't support HTML5 video.

Câteva mii de persoane au asistat, astăzi, la Sfânta Liturghie săvârşită de Hramul Sfintei Parascheva la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, în timp ce peste cinci mii de pelerini au stat la rând pentru a se închina la racla cu moaştele Sfintei.

La slujba de la Iaşi au participat, printre alţii, IPS Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului şi IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos. Din Republica Moldova sunt prezenţi PS Antonie, Episcop de Bălţi şi PS Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud.

Ceremonia religioasă s-a desfășurat în condiţii speciale din cauza restricţiilor impuse de pandemia Covid-19.

Pe pietonalul din faţa scenei unde a avut loc Sfânta Liturghie au fost amplasate sute de scaune, în timp ce în zona Catedralei au fost montate ecrane uriaşe pe care credincioşii pot urmări evenimentul.

Citește și
Masti
VIDEO. Femeie filmată când atinge un mănunchi de măști de racla Sfintei Parascehva
Câte persoane au stat la coadă pentru a atinge moaștele Sfintei Parascheva în 2021  

În cursul dimineţii de joi rândul pelerinilor a atins peste un kilometru, peste 5.000 de credincioşi aşteptând să se închine la raclă.

Mulţi dintre cei care stau la rând nu au purtat mască şi nu au fost respectate condiţiile de distanţare.

Nici preoții care au oficiat slujba nu au purtat masca de protecție.

 

Femeie: „Să respectăm pe Cuvioasa pentru ziua ei. Dintotdeauna, Cuvioasa Paraschiva m-a ajutat foarte mult, am fost de multe ori bolnavă şi m-a vindecat. Ca mulţumire, vin de ziua ei ca în fiecare an."

Credincioasă: „Acum am ieşit de la serviciu şi am avut timp.”

Reporter: Aţi venit şi cu copilaşii, nu v-a fost greu, nu v-a fost teamă?

Credincioasă: „Nu, nu e vremea frumoasă, a ţinut vremea cu noi."

Chiar dacă vremea a fost blândă, pelerinii au primit ceai fierbinte din partea voluntarilor.

Printre pelerini s-a aflat și Înalt Prea Sfințitul Teofan, Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. Părintele i-a binecuvântat pe toți cei care i-au ieșit în cale, în special pe copii.

IPS Teofan, mitropolit al Moldovei şi Bucovinei: „Ne bucurăm pentru cei care au venit, ne rugăm împreună cu cei prezenţi pentru cei care nu au putut să vină, cu nădejdea ca Dumnezeu ne va ocroti şi pe noi şi pe ei şi pe toată lumea şi, în mod special, pe cei din spitale."

Unde se desfășoară slujba de Sfânta Parascheva  

Slujba cu ocazia Hramului Sfintei Parascheva de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi s-a desfășurat pe pietonalul Ştefan cel Mare, în dreptul Catedralei Mitropolitane, şi a fost oficiată de un sobor de 18 preoţi, în frunte cu ÎPS Teofan, Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult