Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Furtuni puternice au afectat România. Mii de oameni au rămas fără curent și zeci de copaci au fost doborâți de vânt

Furtunile au răvășit și joi seară mai multe localități din țară. În Galați, vântul și ploaia s-au dezlănțuit cu asemenea forță încât zeci de copaci au fost puși la pământ, iar curțile oamenilor s-au umplut de apă. O casă a rămas și fără acoperiș.

Bistrița-Năsăud, a fost și ea afectată. Viitura a fost atât de puternică încât a luat pe sus mașini.

La Galați, o furtună de doar 10 minute a paralizat orașul. Străzile s-au umplut de apă, iar șuvoaiele au năvălit și în curțile oamenilor. Vântul puternic a pus la pământ 40 de copaci și a smuls acoperișul unei case, pe care l-a aruncat pe stradă.

O mașină care era în acel moment pe drum a fost surprinsă de bucățile de acoperiș.

Cosmin Miron, martor: „Erau numai cioburi în mașină, ne-am tăiat puțin”.

Citește și
furtuna galati
Furtuna a făcut prăpăd la Galați. 40 de copaci şi 4 stâlpi de tensiune, rupţi

De asemenea, în tot județul 2000 de oameni au rămas fără curent electric, după ce vântul a rupt firele de tensiune. În plus, din cauza furtunii, un transformator a explodat și a fost cuprins de flăcări. La 112, au curs apelurile, au fost peste 100.

Eugen Chiriță, purtător de cuvânt ISU Galați: „Am avut o barcă pe Dunăre în derivă, am apelat la colegii de la Poliția de Frontieră, iar cele 2 persoane aflate în barcă au fost salvate”.

Mașini luate de apă

Probleme au fost joi și în Bistrița Năsăud. Viitura care a lovit localitatea de munte Romuli a atins cote impresionante. Dacă n-ar fi fost oprit la timp de localnici, un șofer ar fi intrat cu viteză într-o perdea periculoasă de mâl.

Localnic: „A venit fata cea mare: `Tati, nu știu ce se întâmplă, zboară apa peste stradă!` și am sărit repede. Am scos-o pe maică-mea din casă, soția, copiii, am luat documentele și-am fugit din calea apei. Aproape că zbura pe deasupra casei”.

Reporter: A fost mare apa?

Nicolae Dancs, șef SVSU Romuli: „Da, a fost foarte mare, când a traversat drumul aproape că a ajuns la firele de electricitate”.

Apa a luat și două mașini parcate pe marginea drumului și le-a purtat sute de metri.

Localnic: „Dintr-o dată a venit așa viitura, am văzut un nor negru, dintr-o dată bolovanii și am fugit că m-am speriat”.

După acest episod, mulți și-au văzut anexele din gospodării distruse.

Localnic: „Eram cu nepoțelul, i-am zis: `Dacă Dumnezeu vrea să ne ia casa, facem alta!`”.

Localnic: „A intrat pe la vecinul pe sub gard și în bazin și apoi a ieșit din bazin și a plecat”.

Reporter: Nu mai aveți pești?

Localnic: „Nu mai am”.

Reporter: Ații avut mulți?

Localnic: „Am avut vreo 200”.

În Târgu Mureș, vijelia a doborât mai mulți copaci din grădina zoologică. În cădere, arborii au distrus gardul țarcului în care erau ținuți zimbrii. Aceștia au evadat, dar îngrijitorii au reușit să-i recupereze fără să îi tranchilizeze.

Tot în Târgu Mureș, vântul puternic a trântit un panou publicitar peste un autoturism, aflat în parcarea unui centru comercial.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult