Fenomen îngrijorător în Marea Neagră. Tot mai mulți pescari români și-au abandonat pe mal bărcile și uneltele
Deși vineri a fost mai înnorat și chiar a plouat, soarele începe să iasă timid dintre nori pentru a-i răsfăța pe cei care se află în aceste zile, în sejur, pe litoral.
Apa mării este în continuare foarte caldă. Căldura excesivă din luna iulie a făcut ca aceasta să atingă un record de peste 30 de grade, spre bucuria turiștilor.
Însă, pe de altă parte, aceste valori ale temperaturii apei, aproape de țărm, nu îi fac prea fericiți pe pescari, care se întorc cu bărcile goale, de mai bine de trei săptămâni. Bancurile de pești, iubitoare de ape mai reci, nu se mai apropie de țărm. Așa se face că avem un paradox. Marea este plină de pești, în larg, însă la câteva mile marine depărtare de coastă, unde se realizau capturile, nu se mai prinde nimic.
În portul pescăresc Constanța, zeci de bărci și unelte de pescari sunt abandonate pe mal. Pescarii au renunțat să mai iasă în larg pentru că tot peștele a părăsit apele foarte calde din apropierea țărmului.
Florin Vasilescu, administrator pescărie: „Bărcile au aproape trei săptămâni de când nu au mai ieșit la mare. S-a încălzit foarte tare apa, pește nu mai e în zonă. În zona noastră nu a mai fost acest fenomen de foarte mulți ani. Stăm pe mal și privim marea”.
Temperaturile extrem de ridicate din cursul lunii iulie au făcut ca apa mării să depășească 30 de grade, valoare la care cele mai multe specii de pești din Marea Neagră nu pot supraviețui. Așa că se retrag în larg, unde apa este mai rece.
Pește adus din Grecia, Bulgaria sau Turcia
Sorin Mănăilă, președinte Federația Romfish: „Peștelui îi place apa oxigenată, iar căldura excesivă a scăzut oxigenarea apei și peștele pleacă spre adâncimi mai mari. Luna iulie a fost o lună foarte, foarte slabă, poate una dintre cele mai slabe luni din ultimii 20 de ani privind pescuitul la Marea Neagră”.
În lipsa peștelui autohton, cerut de turiști, comercianții se aprovizionează mai mult cu marfă din Grecia, Bulgaria sau Turcia. Micile capturi făcute de pescarii noștri ajung doar la cherhanale și restuarante.
Florin Timofte, director INCDM "Grigore Antipa" Constanța: „În momentul de față avem o situație, aș spune excepțională pentru litoralul românesc și care poate genera probleme în viitor”.
De vină este vântul care în ultima lună a bătut dinspre larg către țărm și a adus în apropierea malului ape mai calde.
Situația se poate schimba numai dacă în perioada următoare vântul își va schimba direcția și va acționa invers, astfel încât stratul de apă caldă din apropierea plajei să fie împins către larg iar la mal să ajungă ape reci de la mare adâncime. Fenomenul este cunoscut sub numele de upwelling și este benefic pentru fauna marină pentru că aduce, spre suprafață, ape bogate în nutrienți.