Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Efort pentru a salva un simbol al României. Banii vin de la administraţia locală

Your browser doesn't support HTML5 video.

Lăsat de izbelişte, Cazinoul din Constanța a fost inclus în topul ruşinos al celor mai ameninţate 7 clădiri din Europa.

Până când Compania Naţională de Investiţii va reuşi să organizeze o licitaţie care să nu mai fie contestată, Cazinoul va fi conservat cu bani de la administraţia locală. Într-un efort de a salva un simbol al României, o asociaţie va aduce la malul mării cei mai buni experţi europeni în refacerea clădirilor de patrimoniu. Iar organizatorii festivalurilor Neversea şi Untold, vor porni campanii de strângere de fonduri pentru reparaţii.

Cazinoul apare pe lista ruşinii alături de alte clădiri istorice din Austria, Albania, Georgia şi Marea Britanie. Organizaţia Europa Nostra, cea care realizează această listă, este condusă de renumitul tenor Placido Domingo, iar aceasta este hotărât să salveze simbolul de pe faleza din Constanța. În câteva săptămâni, la malul mării vor ajunge câţiva specialişti europeni în conservare, care vor inspecta cazinoul, să vadă cum poate fi renovat.

Peste opt milioane şi jumătate de euro, bani pentru reparaţii, sunt alocaţi în conturile Companiei Naţionale de Investiţii. Dar instituţia nu a reuşit să găsească un constructor pentru Cazinou. Cele trei licitaţii au fost anulate, iar clădirea se degradează din ce în ce mai mult. Compania anunţa că în scurt timp va organiza a patra licitaţie şi speră ca aceasta să fie şi ultima, pentru a desemna un constructor.

Conform ultimelor expertize, tavanul este foarte subțire şi ar putea ceda oricând, aşa că nevoia de conservare este una urgentă. În prima fază, vor fi acoperite găurile din geamuri şi acoperiş pentru a feri superbul cazino de ploi şi furtuni.

Citește și
cazino
Cazinoul din Constanța, inclus pe lista rușinii. Banii pentru reabilitare, blocați

Până când se va găsi un constructor, primăria a decis să plătească lucrările pentru conservare, deşi nu administrează clădirea. La rândul lor, organizatorii Neversea şi Untold vor să lanseze campanii pentru a salva Cazinoul.

”Vom stopa degradarea lui, ba mai mult, după ce îl conservăm îi vom da viaţă până în momentul în care va începe lucrarea de restaurare şi conservare avem programate deja 3 evenimente”, susține Decebal Făgădău, primarul Constanței.

Lucrările de conservare vor fi gata în luna noiembrie. Între timp, sute de oameni s-au arătat dispuşi să doneze sume importante pentru salvarea clădirii.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult