Efort pentru a salva un simbol al României. Banii vin de la administraţia locală

×
Codul embed a fost copiat

Lăsat de izbelişte, Cazinoul din Constanța a fost inclus în topul ruşinos al celor mai ameninţate 7 clădiri din Europa.

Până când Compania Naţională de Investiţii va reuşi să organizeze o licitaţie care să nu mai fie contestată, Cazinoul va fi conservat cu bani de la administraţia locală. Într-un efort de a salva un simbol al României, o asociaţie va aduce la malul mării cei mai buni experţi europeni în refacerea clădirilor de patrimoniu. Iar organizatorii festivalurilor Neversea şi Untold, vor porni campanii de strângere de fonduri pentru reparaţii.

Cazinoul apare pe lista ruşinii alături de alte clădiri istorice din Austria, Albania, Georgia şi Marea Britanie. Organizaţia Europa Nostra, cea care realizează această listă, este condusă de renumitul tenor Placido Domingo, iar aceasta este hotărât să salveze simbolul de pe faleza din Constanța. În câteva săptămâni, la malul mării vor ajunge câţiva specialişti europeni în conservare, care vor inspecta cazinoul, să vadă cum poate fi renovat.

Peste opt milioane şi jumătate de euro, bani pentru reparaţii, sunt alocaţi în conturile Companiei Naţionale de Investiţii. Dar instituţia nu a reuşit să găsească un constructor pentru Cazinou. Cele trei licitaţii au fost anulate, iar clădirea se degradează din ce în ce mai mult. Compania anunţa că în scurt timp va organiza a patra licitaţie şi speră ca aceasta să fie şi ultima, pentru a desemna un constructor.

Conform ultimelor expertize, tavanul este foarte subțire şi ar putea ceda oricând, aşa că nevoia de conservare este una urgentă. În prima fază, vor fi acoperite găurile din geamuri şi acoperiş pentru a feri superbul cazino de ploi şi furtuni.

Citește și
cazino
Cazinoul din Constanța, inclus pe lista rușinii. Banii pentru reabilitare, blocați
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Până când se va găsi un constructor, primăria a decis să plătească lucrările pentru conservare, deşi nu administrează clădirea. La rândul lor, organizatorii Neversea şi Untold vor să lanseze campanii pentru a salva Cazinoul.

Vom stopa degradarea lui, ba mai mult, după ce îl conservăm îi vom da viaţă până în momentul în care va începe lucrarea de restaurare şi conservare avem programate deja 3 evenimente”, susține Decebal Făgădău, primarul Constanței.

Lucrările de conservare vor fi gata în luna noiembrie. Între timp, sute de oameni s-au arătat dispuşi să doneze sume importante pentru salvarea clădirii.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
După ger, România este cuprinsă de lapoviță și ploi înghețate. Peisaj de poveste la malul mării
După ger, România este cuprinsă de lapoviță și ploi înghețate. Peisaj de poveste la malul mării

Iarna nu ne oferă niciun moment de respiro. După gerul crâncen, până duminică ne agasează lapoviţa, ninsorile şi ploaia îngheţată.

Cazinoul din Constanța, inclus pe lista rușinii. Banii pentru reabilitare, blocați
Cazinoul din Constanța, inclus pe lista rușinii. Banii pentru reabilitare, blocați

Cazinoul din Constanța a intrat pe lista ruşinoasă a celor mai afectate 12 clădiri de patrimoniu din Europa, alături de monumente istorice din Albania, Georgia sau Belgia.

Un vapor cu zeci de oameni la bord a luat foc în largul Floridei
Un vapor cu zeci de oameni la bord a luat foc în largul Floridei

Flăcările au înghiţit un vapor care asigură o cursă navetă pentru un cazino din Florida, la Tampa Bay.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.