Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Doi tineri care au plecat pe munte în colanți au fost găsiți de salvamontiști îmbrățișați. „Ne-au șocat”

Salvamontiștii din Neamț au recuperat doi tineri pe care i-au găsit la limita supraviețuirii. Erau în colanți și cu „gleznele goale” la aproape 2000 de metri altitudine. Operațiunea de salvare a avut loc cu câteva ore înainte de slujba de Înviere.

Apelul de urgență a venit sâmbătă după amiază. Tinerii abia mai puteau să vorbească de frig și nu au reușit să ofere coordonatele exacte. Șeful Salvamontului din Neamț care a participat la operațiunea de salvare a scris ulterior pe Facebook că atât el cât și colegii lui au fost șocați când i-au găsit pe cei doi tineri. Erau îmbrăcați în colanți cu gleznele goale, îmbrățișați și abia mai puteau vorbi.

„După Hegel instinctul reprezintă o gândire inconștientă, lipsită de reflecție. Această gândire în actul creației a programat procesele care asigura supraviețuirea, reproducerea și bineînțeles dezvoltarea speciilor. Cel mai puternic instinct uman ar trebuie să fie instinctual de autoconservare. Spun ar trebui, fiindcă o dată cu evoluția tehnologică acest instinct pare că se pierde”, și-a început povestirea șeful Salvamont Neamț, Raul Papalicef.

Salvatorii se pregăteau să meargă la Înviere 

În jurul orei 19:00 când salvatorii se pregăteau să plece la familii și să se pregătească de slujba de Înviere, a sunat telefonul de urgență.

„Și a sunat telefonul, cu sunetul specific al Dispecaratului Salvamont, sunetul pe care după ani de zile de operațiuni începi să-l urăști în serile pe care vrei să le petreci în familie. Sunetul care de obicei nu aduce nimic bun la ore târzii sau cel mult încă o provocare din acelea cărora le-am uitat și numărul și zilele și anii. Doi tineri epuizați, uzi și înghețați în zona Vf. Toaca. Convorbirea și datele ușor confuze … au urcat din Durău și vor să coboare tot acolo dar nu mai sunt în stare. (...) Trebuie să intervenim rapid pentru a evita…o noapte foarte lunga”, a povestit, pe Facebook, şeful Salvamont Neamţ, Raul Papalicef.

Citește și
ATV
Opt persoane au rămas blocate cu ATV-urile într-o zonă greu accesibilă a Văii Galbenului din Masivul Parâng
Turiștii nu s-au informat cu privire la traseu

Acesta a explicat că cei doi turişti au plecat din Durău în jurul orelor prânzului şi, deşi au trecut prin faţa bazei salvamont, nu s-au informat cu privire la traseu, lăsându-se ghidaţi de telefonul mobil.

„Undeva în zona Lespeci au fost găsiți. Uzi, înghețați ținându-se în brațe pentru a-și păstra măcar ultimele senzații de căldură. Cât privește echipamentul cu care vroiau să supraviețuiască unei ture pe munte în apropierea altitudinii de 2000 de metri asta, într-adevăr, ne-a șocat. Am văzut multe într-o viață petrecută în sfera operațiunilor de salvare, dar să te aventurezi în imperiul ghețurilor în colanți și cu glezna goală”, a scris pe Facebook șeful Salvamont Neamț, Raul Papalicef.

„Au urcat în 7 ore, șapte ore de chin, șapte ore care îi apropia cu fiecare minut scurs de un deznodământ tragic. În final au luat o singura decizie înțeleaptă. Au sunat la Dispeceratul Salvamont când încă mai aveau putere să vorbească și să se mai miște. Oamenii salvează oameni!, a mai scris Raul Papalicef.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult